Shimon Peres: „Suntem foarte aproape de pacea cu palestinii”

Înainte de a-şi începe vizita oficială de trei zile în Franţa, preşedintele israelian Shimon Peres, a acordat un interviu ziarului Le Parisien, la Ierusalim.
El vorbeşte despre ameninţarea nucleară iraniană, procesul de pace israeliano-palestinian şi programul nuclear israelian.

Peres va inaugura la Paris o esplanadă, care va purta numele părintelui statului Israel, Ben-Gourion. Partidul Comunist afirmă că această iniţiativă este un ‘act împotriva păcii şi dreptăţii’ şi cere crearea unei pieţe dedicată lui Yasser Arafat, aşa cum există deja una cu numele lui Yitzhak Rabin.

Referindu-se la acest fapt, Peres afirmă că David Ben Gourion este unul din marii lideri ai lumii din secolul al XX-lea, un om deosebit din punct de vedere intelectual şi moral. El adaugă că fără Arafat, procesul de pace cu palestinienii nu ar fi demarat niciodată, dar cu el, nu ar fi avut niciodată şanse de reuşită.
Pentru Shimon Peres, Sarkozy este un lider foarte dinamic, care are o poziţie foarte clară asupra Iranului.

Problema iraniană le depăşeşte cu mult pe celelalte, deoarece este o combinaţie între voinţa de a construi bomba atomică şi îndemnul la distrugerea unei alte naţiuni. ‘Un înalt responsabil al ONU mi-a spus că oamenii nu iau cu adevărat în serios ameninţările lui Ahmadinejad.

I-am răspuns că noi, evreii, nu avem dreptul să nu le luăm în serios. Nicolas Sarkozy consideră că o bună abordare pentru palestinieni este să îşi edifice statul lor. Franţa îi ajută concret, de exemplu prin lansarea unui incubator de afaceri high-tech la Bethleem’, afirmă Shimon Peres.
Referindu-se la procesul de pace cu palestinienii, care, potrivit ziarului, nu avansează deloc, iar colonizarea se continuă, Peres a precizat:

‘Sunt convins să suntem foarte aproape de ultimele etape ale procesului de pace. Principiul existenţei a două state este acceptat de toată lumea. Dar logica nu joacă mereu un rol major în politică’. Răspunzând unei întrebări a ziarului referitoare la modul în care Iranul ar putea fi împiedicat să fabrice bomba nucleară, Peres a răspuns:

‘Iranul a căzut pradă unei corupţii morale. Un dictator rămâne un dictator, un asasin rămâne un asasin: trebuie să i se spună lui Ahmadinejad pe nume. El conduce o ţară membră a Naţiunilor Unite şi îndeamnă la distrugerea unui alt stat membru al ONU! În faţa acestei atitudini, nimeni nu trebuie să închidă ochii.’

‘Trebuie să luptăm împotriva acestei corupţii morale. Există în Iran o mişcare de protest generată chiar de iranieni. Ei bine, să-i ajutămľ, a adăugat Peres. Referindu-se la Premiul Nobel pentru Pace care i-a fost decernat în 1994, împreună cu Itzhak Rabin şi Yasser Arafat, Peres afirmă că acest lucru nu i-a schimbat modul de a face politică.
‘Nu am acţionat niciodată gândindu-mă că fac aşa pentru că am primit Premiul Nobel. Aş fi militat pentru pace chiar şi fără acest premiu’, a precizat Peres.

La şaizeci de ani de la crearea Israelului, Peres consideră că statul ‘este mai mult o reuşită umană decât o reuşită economică sau politică’. ‘Am avut nouă războaie şi intifada, dar acest lucru nu ne-a afectat democraţia, nici nu a frânat eforturile de pace. Ceea ce am realizat este remarcabil.

Avem, pe de o parte, cele zece porunci ale lui Moise, un text vechi de trei mii cinci sute de ani, care este fundamentul civilizaţiei noastre evreieşti. Pe de altă parte, trebuie să fim la fel de moderni ca iPhone! Următorii zece ani ar trebui să fie marcaţi de o incredibilă explozie a ştiinţei şi tehnologiei. Doresc, de asemenea, ca Israelul să devină o ţară capabilă să le ajute pe celelalte ţări să trăiască în pace’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata