Sindicaliştii bulgari cer introducerea siestei

Confederaţia sindicatelor independente din Bulgaria cere introducerea siestei din cauza caniculei, scrie cotidianul sofiot Standart. Sindicaliştii insistă ca în zilele caniculare pauza de masă a angajaţilor să dureze 4 ore: de la 12.30 până la 16.30 când riscul pentru sănătate este cel mai ridicat.

 

Ideea este sprijinită şi de angajatori şi de Inspectoratul general al muncii de pe lângă ministerul social. Camera Economică a Bulgariei a recomandat să se lucreze în două ture. Prima să înceapă la ora 06,00 şi să se încheie la 12,00, iar cea de a două la 16,00 şi să se termine la 20,00. Kamen Kolev, vicepreşedinte al Camerei, susţine că ideea este aplicabilă mai ales în cazul magazinelor.

În opinia lui, nu are niciun rost ca vânzătorii să stea la locurile lor de muncă toată ziua, deoarece în orele de prânz nu sunt clienţi pentru că nimeni nu iese afară când temperaturile depăşesc 35 de grade. Kolev mai spune că angajatorii ar putea de asemenea să prelungească pauzele de masă ale angajaţilor sau să reducă orarul de lucru.

O atenţie specială trebuie acordată femeilor gravide, iar cel mai bine ar fi ca acestea să plece în concediu până când se răcoreşte puţin, susţine Kolev, care reprezintă cea mai influentă asociaţie a angajatorilor din Bulgaria.

Ziarul Standart afirmă că pauzele de masă prelungite sunt ceva normal pentru ţări ca Grecia şi Spania, care de asemenea se confruntă cu arşiţa. Grecii de exemplu se odihnesc între orele 12,00 şi 17,00, iar spaniolii – între orele 12,00 şi 16,00.

Acelaşi subiect este întâlnit şi în jurnalul 24 Ceasa. Inspectoratul general al muncii a trimis luni o scrisoare marilor angajatori prin care le aminteşte că sunt obligaţi să asigură condiţii de muncă normale pentru angajaţi. Inspectoratul muncii recomandă introducerea unui regim de lucru special în perioada caniculară. În ziua de luni, temperaturile în Bulgaria au depăşit 35 de grade. Meteorologii anunţă că în următoarele zile acestea vor coborî uşor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata