Singapore: Fostul premier Lee Kuan Yew a încetat din viaţă

Primul șef al guvernului din Singapore, Lee Kuan Yew, principalul artizan al transformării orașului-stat, pe parcursul a trei decenii, într-una din cele mai înfloritoare economii din Asia, s-a stins din viață luni la vârsta de 91 de ani, a anunțat executivul, potrivit AFP.

„Lee a încetat din viață fără suferință la spitalul general din Singapore astăzi (luni) la ora 03.18 (duminică, 19.18 GMT)”, a anunțat premierul Lee Hsien Loong, fiul său, într-un comunicat.

Lee Kuan Yew a fost internat în spital pe 5 februarie pentru o pneumonie acută. Zilele trecute, guvernul a anunțat că starea sa s-a deteriorat și mai mult din cauza unei infecții.

Primul șef al guvernului din Singapore, în 1959, an în care orașul-stat s-a emancipat de sub tutela britanică, Lee Kuan Yew a cunoscut o longevitate excepțională în această funcție pe care a ocupat-o până în 1990.

Sub conducerea sa, Singapore s-a bucurat de o dezvoltare economică spectaculoasă pentru a deveni unul din „tigrii asiatici”. Apărătorii drepturilor omului l-au criticat însă pe acest avocat de profesie pentru că a condus țara cu o mână de fier, o domnie în cursul căreia opozanții politici au fost trimiși la închisoare sau lipsiți de mijloace financiare din cauza costisitoarelor procese de calomnie.

Lee Kuan Yew a fost o personalitate foarte influentă în Singapore și în Asia. El a demisionat în 1990 pentru a-i lăsa locul principalului său colaborator, Goh Chok Tong. Acesta, la rândul său, i-a lăsat locul lui Lee Hsien Loong în 2004.

Partidul Acțiunii Populare pe care l-a înființat în 1954 a câștigat toate alegerile cu începere din 1959 și deține în prezent 80 din cele 87 de locuri ale parlamentului.

Într-o carte publicată în 2013, Lee Kuan Yew, marcat de pierderea soției sale cu trei ani mai devreme, a scris că se simte din ce în ce mai slăbit și că își dorește o moarte rapidă.

Decesul său intervine într-un moment în care țara se află în plină pregătire a evenimentelor ce vor marca împlinirea a 50 de ani de la proclamarea independenței, pe 9 august. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata