Situaţia din Ucraina, ultimele evoluţii

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, confruntat cu presiuni politice interne şi externe tot mai mari şi cu escaladarea violenţelor stradale, a fost nevoit să facă importante concesii opoziţiei, inclusiv să sacrifice actualul guvern condus de Mikola Azarov.

Ianukovici a acceptat marţi demisia premierului, ca şi a întregului guvern, demisie anunţată în cursul dimineţii, în momentul deschiderii sesiunii extraordinare a Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean) consacrate situaţiei din ţară. În acelaşi timp, parlamentul de la Kiev a abrogat o parte din legile ce prevedeau pedepse severe pentru participanţii la proteste, un gest menit să deschidă calea soluţionării paşnice a crizei pe care Ucraina o traversează de mai bine de două luni, criză care a dus, săptămâna trecută, la grave violenţe care au provocat şi pierderi de vieţi omeneşti.

‘Am luat decizia de a-i solicita preşedintelui (Viktor Ianukovici) să accepte demisia mea din funcţia de prim-ministru, pentru a crea posibilităţi suplimentare în vederea realizării unui compromis politic şi a soluţionării paşnice a conflictului’, explica Mikola Azarov într-un comunicat publicat pe site-ul guvernului.

Actuala situaţie, a precizat premierul, constituie o ameninţare la adresa dezvoltării economice şi sociale a ţării, a societăţii ucrainene şi a fiecărui cetăţean în parte. În prezent, a continuat Azarov, ‘cel mai important este de a menţine unitatea şi integritatea Ucrainei, este mult mai important decât orice ambiţie personală’.

Preşedintele Viktor Ianukovici a acceptat ulterior demisia premierului Azarov şi a întregului guvern, un decret în acest sens al şefului statului fiind publicat pe site-ul preşedinţiei. Executivul actual îşi va continua însă activitatea până la formarea unei noi echipe guvernamentale.

Surse din cadrul Partidului Regiunilor (formaţiunea de guvernământ) au afirmat că decizia lui Azarov a fost luata în cursul nopţii de luni spre marţi, după întâlnirea pe care preşedintele Viktor Ianukovici a avut-o cu cei trei lideri ai opoziţiei parlamentare – Arseni Iaţeniuk, Vitali Kliciko şi Oleg Tiagnibok. Negocierile dintre preşedinte, care a făcut o serie de concesii, şi opoziţie s-au intensificat în ultimele zile. Arseni Iaţeniuk, liderul fracţiunii parlamentare a partidului ‘Batkivşcina’ (‘Patria’, al opozantei încarcerate Iulia Timoşenko), a refuzat postul de premier pe care i l-a propus Ianukovici, iar Vitali Kliciko, liderul formaţiunii Udar, căruia i s-a oferit postul de vicepremier, a denunţat un cadou ‘otrăvit’ având scopul de a diviza opoziţia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata