Situaţii din România şi Ungaria, prezentate de Viviane Reding ca exemple de ameninţări sistemice pentru statul de drept

Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, a menţionat miercuri, 12 martie,  situaţii din România şi Ungaria când i s-a cerut să prezinte, în cadrul unei conferinţe de presă, exemple de ameninţări sistemice pentru statul de drept.

Înaltul oficial european a făcut aceste afirmaţii în contextul prezentării de către Comisia Europeană a unui nou cadru privind apărarea statului de drept care va fi utilizat ca o procedură prealabilă aplicării articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, care poate duce la suspendarea dreptului de vot în Consiliu al unui stat în cazul unei ‘încălcări grave şi persistente’ a valorilor UE.

‘Pot să vă dau exemple de ameninţări sistemice din trecutul recent. Să încerci să desfiinţezi Curtea Constituţională pe motiv că a criticat prea des tipul de legi propuse de guvern. Asta s-a întâmplat în România. Sau să ameninţi independenţa justiţiei, a judecătorilor, acesta a fost cazul în Ungaria. În mod normal, tribunalele din statele membre ar trebui să fie capabile să rezolve problemele. Dar dacă acestea nu mai sunt tribunale într-un mod democratic şi independent, dacă nu mai pot funcţiona, atunci avem o problemă sistemică’, a declarat Reding, într-o conferinţă de presă.

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, prezent şi el la conferinţa de presă, a declarat că executivul comunitar are atât autoritatea legală, cât şi pe cea morală pentru a acţiona în astfel de cazuri.

‘Am fost mândru când au fost unele cazuri în ultima vreme în Europa şi atunci, imediat, diverse instituţii s-a întors spre Comisie. Ce veţi face? Asta arată că CE are nu doar autoritatea legală, ci şi pe cea morală pentru a acţiona în aceste cazuri’, a spus Barroso.

Conform noului cadru adoptat de CE, în cazul în care există indicii clare ale unei ameninţări sistemice la adresa statului de drept dintr-un stat membru, Comisia poate lansa o ‘procedură prealabilă procedurii prevăzute la articolul 7’, iniţiind un dialog cu statul membru respectiv.

În primă etapă, CE va colecta şi va examina toate informaţiile relevante şi va stabili dacă există indicii clare ale unei ameninţări sistemice la adresa statului de drept. În cazul în care va stabili că aceasta există, CE va iniţia un dialog cu statul în cauză prin trimiterea unui ‘aviz privind statul de drept’, care va constitui un avertisment pentru statul membru, şi justificarea motivelor sale de îngrijorare. Executivul comunitar va da statului membru vizat posibilitatea de a răspunde.

Într-o a doua etapă, cu excepţia cazului în care chestiunea a fost deja soluţionată, CE va emite o ‘recomandare privind statul de drept’ adresată ţării respecte. Practic, CE va recomanda public statului membru ca, într-un termen stabilit, să rezolve problemele identificate şi să o informeze cu privire la măsurile luate.

În a treia şi ultima etapă, CE va monitoriza măsurile adoptate de statul membru ca urmare a recomandării. Dacă nu se ia nicio măsură satisfăcătoare în termenul stabilit, Comisia poate recurge la unul dintre mecanismele prevăzute la articolul 7 din Tratatul UE. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata