Slovacia respinge tentativele revizioniste ungare

Guvernul slovac a anunţat miercuri, 9 iunie, că respinge ferm tentativele revizioniste ale cabinetului şi legislativului ungar ce urmăresc să arunce o umbră de îndoială asupra istoriei secolului 20, relatează agenţia TASR.

Potrivit unei declaraţii a guvernului aprobate miercuri pentru a marca cea de-a 90-a aniversare a Tratatului de Pace de la Trianon, tentativele de a pune la îndoială anumite evenimente istorice blochează relaţiile de prieteni şi coexistenţa paşnică între ţări şi naţiuni.

De asemenea, ele reprezintă un semn de lipsă de respect faţă de tratatele internaţionale de pace şi de politicile europene moderne ale secolului 21. Guvernul protestează în cei mai stricţi termeni împotriva interpretărilor părtinitoare ale istoriei politice ce urmat primului război mondial.

‘Semnarea Tratatului de Pace de la Trianon nu a însemnat numai afirmarea unor noi ţări aparţinând unor naţiuni oprimate până atunci de Regatul Ungariei, dar şi formarea Republicii Ungare şi a altor state, multe dintre acestea membre în prezent ale UE‘, potrivit declaraţiei guvernamentale.

Declaraţia subliniază faptul istoric incontestabil că Tratatul de la Trianon din 4 iunie 1920 reprezintă un întreg indivizibil – împreună cu alte tratate de pace semnate în Franţa după primul război mondial, ce au trasat şi au garantat graniţele vechilor şi proaspăt createlor ţări din Europa Centrală. În fine, declaraţia subliniază că la momentul trasării graniţelor, drepturile tuturor cetăţenilor au fost respectate.

La finele lui mai, parlamentul ungar a adoptat o lege prin care a condamnat Tratatul de la Trianon, considerându-l drept ‘cea mai mare tragedie a ungarilor’, notează TASR. Pe de altă parte, premierul slovac Robert Fico a participat miercuri, alături de alţi oficiali, la dezvelirea unui monument dedicat tratatelor de pace de după încheierea primei conflagraţii. Cu această ocazie, şeful executivului a afirmat că stabilitatea graniţelor din Europa Centrală este cea care garantează bătaia regulată a inimii întregului continent.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata