Slovacii ajung mai repede din urmă Vestul bogat decât cehii

Potrivit unui studiu referitor la evolutia economica a tarilor din grupul Visegrad, din 1989 incoace, studiu elaborat de expertii de la banca slovaca Postovna banka, slovacii ajung din urma nivelul de trai al tarilor celor mai dezvoltate din Europa cu mult mai repede decât cehii in ultimii 20 de ani, intrecându-i chiar si pe maghiari si polonezi, scrie pagina de stiri ceha aktualne.cz.

Dupa separarea Cehoslovaciei, diferenta de nivel de trai intre cehi si s lovaci era marcanta, nivelul de trai al slovacilor fiind cu mult mai prost decât cel al vecinilor cehi, arata analistii. În 1997, când guvernul lui Vladimir Meciar se afla pe ultima suta de metri, slovacii nu atinsesera decât jumatate din Produsul Intern Brut pe cap de locuitor din cele 15 tari pe atunci membre ale UE, cehii fiind cu cele 70% ale lor intr-o situatie cu mult mai buna.

Dupa reforme insa, desi nivelul lor de trai este inca scazut, slovacii se apropie de media europeana cu mult mai repede decât o fac cehii. Acestia din urma au ajuns, ce-i drept, la 80 la suta din acest nivel, insa slovacilor le-a reusit sa atinga deja 72 la suta din media europeana la capitolul nivel de trai. Polonezii si ungurii ramân in continuare, in cifre absolute, in urma Cehiei si Slovaciei, insa chiar si datele lor economice indica o crestere mai rapida a nivelului de trai decât in Cehia.

În Slovacia s-a inregistrat o imbunatatire cu peste 20 de puncte, iar in Ungaria si Polonia cu 10 respectiv 11 puncte, in timp ce Cehia inregistreaza o imbunatatire cu sapte puncte, arata in studiul de mai sus analista economica Eva Sadovska. Expertii de la Postovni banka au comparat evolutia PIB pe cap de locuitor cu media UE si cu cea din Austria vecina.

În timp ce diferenta intre Austria si Cehia era in anul 1998 de circa 60 de procente, zece ani mai târziu ea a scazut la 43 la suta. În Slovacia, saltul a fost si mai mare. Daca in anul 1998 diferenta fata de Austria era de 82 de procente, ea a ajuns in 2008 la 53 de procente. Echipa de analisti a bancii slovace a mai comparat de asemenea si cresterea la nivel de salarii. Conform studiului, slovacii au reusit pentru prima oara sa câstige in mod real mai mult decât in 1989 abia in 2007.

Acum 20 de ani, spun analistii, slovacii cheltuiau pentru alimente si bauturi nealcoolice 40 la suta din venituri, in timp ce in prezent procentajul este cu mult mai mic si anume de 20 la suta. Studiul in cauza mai indica si cât de mult trebuie sa lucreze slovacii, in comparatie cu perioada sfârsitului socialismului, pentru achizitionarea unor alimente sau marfuri.

În cazul berii, de exemplu, situatia este similara cu cea de la sfârsitul socialismului, in prezent trebuind lucrat pentru bere la fel de mult, adica in medie opt minute, explica Sadovska. Dupa cumpararea alimentelor si bauturilor si dupa platile pentru locuinta, slovacii sunt nevoiti sa cheltuiasca in continuare mai multi bani decât este cazul de exemplu in Austria.

În timp ce slovacii dedica pentru aceste lucruri de baza pentru viata 60 la suta din cheltuieli, la austrieci procentajul este de 45 la suta. Slovacia continua, intr¬o comparatie europeana, sa faca parte din acele regiuni in care predomina familiile cu venituri scazute, spun analistii. În Cehia, conform datelor furnizate de oficiul ceh de statistica, o familie medie de azi da cei mai multi bani pentru servicii, inclusiv locuinta si cheltuielile legate de ea, ceea ce reprezinta aproximativ o treime din cheltuielile financiare.

Printre celelalte mari poveri pentru bugetul familiei se numarau acum 20 de ani alimentele si cheltuielile pentru subzistenta, cu un procent de peste 30 la suta din totalul cheltuielilor. Acum ele nu reprezinta nici macar un sfert din total, in timp ce procentajul reprezentat de marfurile industriale la nivel de consum a coborât la 30 la suta.
Ameliorarea situatiei economice a slovacilor este oglindita si de modul cum este apreciata in general evolutia de dupa noiembrie ’89.

Sociologii de la compania PASOS au constat faptul ca aprecierea pozitiva a revolutiei din ’89 s-a ameliorat in tara in ultimii ani. În Slovacia, vechiul regim s- a apreciat mai bine doar in 2005, acum existând o situatie mai favorabila pentru asa ceva, avertiza Olga Gyarfasova, care a elaborat studiul reprezentativ pentru PASOS, in patru tari. În Cehia, conform studiului CVVM (Centrul pentru cercetarea opiniei publice din Cehia), regimul comunist s-a apreciat mai bine doar in perioada crizei economice si politice din anii 1997- 1999.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata