SNCF acuzată de rasism anti-românesc

Reţeaua de cale ferată franceză (Société Nationale des Chemins de Fer Français, SNCF) a fost acuzată de rasism după ce le-a cerut călătorilor să-i semnaleze pe români personalului de securitate, în urma unei serii de furturi de bagaje.

Potrivit ziarului britanic The Times, controversa ameninţa să afecteze relaţiile dintre Paris şi Bucureşti. Totodată, incidentul a reaprins dezbaterea legată de sosirea unui mare număr de imigranţi români în Franţa, după aderarea României la UE, în 2007. Publicaţia UK Express îl încadrează în dezbaterea largă privind identitatea naţională, în curs în Franţa.

Un anunţ de informare privind siguranţa pasagerilor, postat în trenurile SNCF din sud-vestul Franţei, pe rute din Midi-Pryrenees, a avertizat privind “probleme cu românii”, notând că, “s-au observat numeroase furturi de bagaje”. În termeni care amintesc de atacul guvernului italian împotriva presupuşilor infractori români, mesajul le-a recomandat pasagerilor să fie “vigilenţi două ori” şi a adăugat că “toate actele comise de români trebuie să fie raportate”, relevă The Times.

Avertizările au fost denunţate de către scriitorul Mouloud Akkouche, care călătorea din oraşul Foix spre Toulouse. La prima vedere, acesta a crezut că este vorba de o glumă proastă a unui amator local de astfel de farse. El a spus el a fost uimit să descopere că autorul a fost chiar unitatea pentru siguranţa pasagerilor din cadrul SNCF şi astfel a făcut o plângere la începutul lunii.

“Este o ruşine. Acest afiş a intenţionat să ofenseze persoane din România”, îl citează publicaţia britanică UK Express, care aminteşte că SNCF este o companie aflată în proprietatea statului şi care are profituri de peste 1 miliard de lire sterline pe an.

Dezvăluirea a declanşat o reacţie furioasă din partea românilor care locuiesc în Franţa, potrivit The Times. “Roumanophilie”, un site de pe Internet franco-român a declarat că SNCF “virează spre rasism anti-românesc”.
În condiţiile în care controversa ameninţa să afecteze relaţiile dintre Paris şi Bucureşti, SNCF a emis scuze, acuzând pentru “expresia nefericită” un oficial al SNCF local şi afirmând că anunţurile au fost scoase de îndată ce unele cadre executive de la Paris au fost alertate.

“Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple”, se spune în declaraţie, care mai precizează: “O anchetă internă este în curs pentru a stabili cum s-a întâmplat acest lucru”. “Conducerea regională a SNCF îşi exprimă regretul pentru acest incident şi menţionează că acest lucru nu reprezintă opinia societăţii”, citează agenţia americană de presă UPI.

Un purtător de cuvânt a spus că nimeni nu a apelat linia telefonică de securitate pentru a raporta despre români după citirea anunţului. Acest incident aprinde din nou o dezbatere care nu a dispărut niciodată în Franţa, privind înţelepciunea de a se permite României să adere la Uniunea Europeană – demers considerat o eroare de către o pătură substanţială a opiniei publice franceze franceze, comentează The Times.

Potrivit UK Express, România a aderat la UE în 2007 şi un mare număr din populaţia ţării, care numără 22 de milioane de locuitori, s-a deplasat în ţări ca Franţa şi Marea Britanie. În timp ce locurile de muncă şi avantajele sunt accesibile în Marea Britanie, Franţa a făcut foarte puţine eforturi pentru a-i integra pe nou-veniţii din Europa de Est. Rezultatul a fost implicarea unor români în comiterea de delicte, aşa cum s-au temut autorităţile franceze.

Anunţul SNCF a declanşat un val de sentimente anti-româneşti pe site-uri web franceze, un utilizator spunând, de exemplu: “Toată lumea ştie că ei trimit copiii să fure de la turişti şi călători”. “Poliţia îi prinde în fiecare zi dar trebuie să-i elibereze deoarece sunt minori”, îl citează The Times. Cotidianul londonez mai relevă că ziarele din Franţa relatează în mod regulat despre presupuse infracţiuni comise de bande de români.

Ele au scris că luna trecută opt copii români cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani au fost arestaţi pentru presupusul furt al unei sume totale de 20.000 de euro de la persoane care-şi scoteau bani de la bancomate, în regiunea Paris. Totodată, anul trecut, mass-media au vorbit despre arestarea unei bande de români suspectate de furturi din supermarketuri pe Riviera Franceză.

În 2008, un jurnalist sportiv francez a fost mustrat de către Consiliul Superior al Audiovizualului pentru că i-a descris pe români drept “hoţi de găini” în cursul unui meci de fotbal dintre Franţa şi România. The Times mai aminteşte că premierul italian Silvio Berlusconi a fost acuzat că îi stigmatizează pe români în Italia după ce i-a acuzat de un val de delicte comise în ţară.

UK Express subliniază că Franţa este în prezent lansată în plină dezbatere privind identitatea naţională, în condiţiile în care guvernul preşedintelui Nicolas Sarkozy încurajează oamenii să se exprime privind ce cred că înseamnă pentru ei a fi francez. Un website oficial a fost inundat cu comentarii rasiste, care exprimau furia faţă de numărul crescând de imigranţi proveniţi din ţări mai sărace, printre care şi România.

Un purtător de cuvânt al Ministerului francez de Interne a declarat că afişul SNCF “este regretabiľ’. UK Express mai aminteşte că, în 2007, un memoriu scurs de la Ministerul britanic de Interne prezicea că un număr estimat de 45.000 de potenţiali infractori proveniţi din România şi Bulgaria se vor deplasa în Marea Britanie după extinderea UE.
Se mai spunea că “indezirabilii” au fost identificaţi de oficiali din domeniul imigraţiei drept având legături cu criminalitatea, delicte legate de imigraţie şi falsificare de paşapoarte.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata