Snowden şi-ar dori să nu mai trăiască în exil şi să revină la o viaţă normală

31

Fostul colaborator al serviciilor secrete americane Edward Snowden, cel care le-a transmis mass-media informația privind activitățile de urmărire globală desfășurate de SUA, a declarat că și-ar dori să nu mai trăiască în exil și să revină la o existență normală, informează ITAR-TASS.

Snowden a făcut această confesiune marți, în cadrul unei conferințe video susținute în fața deputaților Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Audierile, deschise și pentru presă, au fost organizate de Comisia APCE pentru probleme juridice și drepturile omului și dedicate problemei urmăririi în masă și activității informatorilor.

‘Aș dori să mă pot muta dintr-o țară în alta și să trăiesc o viață normală. Am pierdut posibilitatea de a călători, pentru că pașaportul meu a fost anulat’, a spus Snowden, plângându-se de faptul că situația din jurul său ajunge uneori la absurd. Astfel, potrivit lui Snowden, el a fost chemat la audieri juridice în Germania, chiar dacă anterior intrarea pe teritoriul acestei țări i-a fost interzisă. ‘E o situație ciudată’, a conchis fostul colaborator al Agenției Naționale de Securitate (NSA).

În discursul său, Snowden a declarat că nu menține contacte cu autoritățile ruse. ‘Nu am niciun fel de legături cu guvernul rus. Am un avocat care rezolvă toate problemele birocratice. Eu nu am ales guvernul rus. Dacă ei (Moscova) ar fi avut de ales, ar fi preferat ca eu să nu fiu aici’, a spus Edward Snowden.

Referindu-se la posibilitatea desfășurării aceleiași urmăriri ca în SUA în țări precum China sau Rusia, Snowden și-a exprimat opina că problema nu se referă la anumite țări. ‘Aceeași problemă se pune în Germania sau Franța. Nu este o temă națională, este vorba de serviciile secrete din întreaga lume, de elaborarea de noi sisteme de monitorizare în masă. Acest lucru se întâmplă peste tot și duce la încălcări ale drepturilor omului’, și-a exprimat Snowden convingerea.

În vara lui 2013, Snowden a obținut azil provizoriu în Rusia. În SUA, fostului colaborator al NSA i se incriminează încălcarea a două articole din Legea SUA privind spionajul, din 1917: divulgarea neautorizată de informații secrete care vizează apărarea națională și transmiterea intenționată de informații ale serviciilor secrete americane unor persoane care nu au dreptul la obținerea unor asemenea informații. În afară de aceasta, lui Snowden i se impută acțiuni de furt din proprietatea guvernului SUA. Pentru fiecare dintre acuzații Snowden este pasibil de până la 10 ani de închisoare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online