Soarta unei bunicuţe, subiect de dispută între Putin şi premierul finlandez

Premierul rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu omologul său finlandez, cu care a reuşit să se pună de acord asupra celor mai importante probleme economice şi politice, dar un subiect de dispută a rămas soarta unei bunicuţe de 82 de ani, din Rusia, care riscă să fie deportată din Finlanda.

Femeia bolnavă, venită la fiica ei în Finlanda, se află de multă vreme în atenţia presei din această ţară. Deşi medicii nu-i dau nici şanse să ajungă în Rusia, autorităţile vor să o trimită acasă pentru că nu are permis de şedere sau domiciliu în Finlanda pe buletinul de identitate.
Dezbaterea a fost aprinsă, joi seara, chiar în timpul conferinţei de presă a celor doi premieri de o jurnalistă din Finlanda.

Ea i-a întrebat pe Vladimir Putin şi pe Matti Vanhanen care este opinia lor despre bătrânică şi soarta ei, relatează Kommersant. „Noi nu examinăm acest gen de probleme”, a răspuns scurt premierul finlandez. „Nu sunt aspecte de nivel politic”, a adăugat el. Putin însă a avut altă părere.

„Încă nu am încheiat întâlnirea, vom lua cina, vom merge la pescuit şi acolo vom avea posibilitatea să discutăm pe această temă. Este vorba despre un om bolnav, căruia i s-a dat ultimatum pentru deportare. Chestiunea pare simplă doar la prima vedere. Dacă îşi înregistrează domiciliul, se pune problema unei indemnizaţii lunare, a tratamentului gratuit. Pentru orice ţară ar reprezenta o problemă. Există probleme pe care noi le numim cu caracter umanitar”…. şi nu politic, ar fi vrut să dea de înţeles Putin, comentează publicaţia.

„Când înşişi medicii finlandezi scriu că această bunicuţă nu va putea ajunge până în Rusia, înseamnă că trebuie să fie şi excepţii. Ştiu că o bună parte a societăţii finlandeze împărtăşeşte această opinie”, a punctat Putin.
Omologul său finlandez însă a fost de altă părere. „Este un exemplu din acele probleme care, odată cu creşterea migraţiei, vor apărea tot mai des”, a replicat Matti Vanhanen.

„Vă pare rău de bani. Ca om care se ocupă de buget, înţeleg foarte bine”, a spus ironic Putin. Premierul finlandez a continuat pe un ton egal, ca şi cum nu ar fi auzit replica omologului rus: „Pe măsură ce mobilitatea populaţiei va creşte, acest gen de probleme se vor înmulţi. În privinţa persoanelor particulare, aceste aspecte se decid la nivelul organelor locale.
Şi aş vrea să spun presei: nu trebuie să ne jucăm cu soarta oamenilor, să-i transformăm în instrumente de joacă”. Se prea poate, totuşi, ca premierul finlandez să nu se fi adresat presei cu această replică, ci lui Putin, care nu i-a mai răspuns nimic, înţelegând, probabil, că la pescuit ar putea obţine mai multe concesii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata