Societatea rusă, o societate a „jefuitorilor de cadavre”

În 1999, în Rusia au fost dinamitate nu vile luxoase din Rubliovka, ci banale blocuri din prefabricate din zone rău-famate. În 2002, ostatici au fost luaţi nu membri ai guvernului rus, ci simpli iubitori de teatru.

În 2004, ostatici au fost luaţi, din nou, nu şefi de stat sau de servicii speciale, nu oligarhi sau persoane mondene, ci elevi, părinţi şi profesori. În 2009, în aer a sărit nu un tren ‘elitist’, ci unul ‘de clasă mijlocie’.
Astăzi, în 2010, lucrurile nu s-au schimbat: în aer au sărit nu Mercedes-uri cu girofaruri, ci vagoanele unei garnituri de metrou, cel mai democratic mijloc de transport, în cea mai democratică perioadă a zilei: în jurul orei 8 dimineaţa, când micii funcţionari se grăbesc să ajungă la muncă, iar studenţii şi elevii – la şcoală.

Desigur, important este efectul de anvergură pe care mizează teroriştii. Tehnic, este mai simplu să ajungi pe fluxurile de ştiri şi la televizor cu ajutorul unui număr demonstrativ de mare de victime. Problema, însă, mai constă în faptul că la şefi şi alte persoane mondene este greu să ajungi: ei sunt protejaţi în faţa atacurilor teroriste, în timp ce simplii cetăţeni – nu.

Potrivit cotidianului rus Gazeta, atunci când au loc evenimente precum exploziile de la metroul din Moscova, prăpastia dintre protejaţi şi neprotejaţi, dintre oamenii super bogaţi şi cei obişnuiţi, dintre conducători şi cei conduşi devine mult prea evidentă.
Exploziile au avut loc în ‘Rusia noastră’ şi nu au fost niciun fel de explozii în ‘Rusia lor’, o Rusie cu garduri înalte, cu maşini blindate, cu şosele ‘curăţate’ de către poliţişti, cu staţiuni de schi, cu clase business şi cu ‘face control’ la intrare, subliniază Gazeta.

Desigur, şi în ‘Rusia lor’ a existat un vag ecou al exploziilor. Doar a spus preşedintele ‘să se înăsprească’, ‘să se întărească’, astfel că reprezentanţii ‘Rusiei lor’ vor înăspri şi vor întări controlul asupra ‘Rusiei noastre’, pentru liniştea ‘Rusiei lor’. Prin urmare, furia populară se va transfera dinspre şefi spre străini şi reprezentanţi ai altor confesiuni.

Acest din urmă aspect este la fel de important, în condiţiile în care ortodoxia a devenit în Rusia religie de stat. În viziunea ruşilor, o democraţie mai puţin dezvoltată înseamnă mai multă securitate.
Cu cât mai tare sunt strânse şuruburile, cu atât mai mult ar fi protejat poporul. Acest lucru este parte a acordului din epoca Putin: voi (puterea) ne asiguraţi securitatea, iar noi (poporul) vă permitem să faceţi tot ce doriţi, chiar să şi furaţi. Poporul şi puterea au ajuns la o înţelegere: fiecare îşi vede de viaţa sa.

Din păcate, însă, lucrurile nu stau aşa: şuruburile se strâng, dar securitate nu există mai multă, subliniază cotidianul rus. Viaţa celor de la vârf devine din ce în ce mai sigură, în schimb ce pe omul simplu pericolele îl pândesc la fiecare pas. Prin urmare, ‘acordul social al lui Putin’ a eşuat.
Potrivit Gazeta, pentru ca puterea să lase poporul în pace, este necesar ca tocmai poporul să-i ‘sâcâie’ mereu pe lideri: să-i aleagă doar în cadrul unor alegeri libere, să-i controleze şi să-i dea jos dacă nu-şi onorează obligaţiile.

Poporul rus, însă, crede şi acum în corectitudinea politicii desfăşurate de guvernul său şi este dispus la sacrificii, inclusiv la sacrificiul atacurilor teroriste. Poporul rus a renunţat la alegeri, şi-a pironit privirea în televizor, unde atacurile teroriste sunt unele virtuale, în format 3D. Din păcate, însă, acest film cu efecte speciale a intrat brusc în viaţa cetăţenilor ruşi, iar puterea nu a putut apăra poporul cu ajutorul televizorului.

Este adevărat că însuşi poporul rus nu mai poate da răspunsul corect la întrebarea ‘Pentru cine bat clopotele?’. Taximetriştii care în ziua atacurilor teroriste au triplat preţul pe kilometru reprezintă o crudă metaforă a letargiei în care a căzut societatea rusă. În această societate nu este loc de încredere şi conciliere, în schimb este loc pentru jaf la drumul mare.

Renunţând să mai influenţeze în vreun fel evenimentele din ţară, poporul rus s-a transformat într-o societate de jefuitori de cadavre. Înavuţirea pe seama durerii şi fricii altuia – şi acesta poate fi un contract social. Evenimentele tragice pun diagnostice din ce în ce mai cumplite societăţii şi puterii ruse, subliniază Gazeta.
Organisme competente au anunţat cu o tentă de mândrie că atacurile teroriste din metrou sunt un ‘semnal’, un ‘salut’ adresat FSB şi MAI. Însă de ce aceste semnale sunt date din contul simplilor contribuabili şi pasagerilor de rând ai transportului în comun, la o oră de vârf?, se întreabă în final Gazeta.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata