Soţii Kirchner din Argentina hărţuiesc ziarul Clarin

Pe lânga noua lege asupra mass-media şi de închiderea societăţii Fibertel, presiunea cuplului prezidenţial Kirchner asupra ziarului Clarin nu are limite. De la atacuri verbale directe ale preşedintelui ţării, Cristina Kirchenr şi a soţului ei împotriva acestui grup de presă şi până la trimiterea a 200 de inspectori fiscali la sediul ziarului.

Şi chiar lipirea de afişe nesemnate prin capitală în care sunt criticaţi ziariştii sau hărţuirea copiilor proprietarei, Ernestina Herrera, bănuită că i-ar fi înfiat ilegal, fiind de fapt copiii unor dispăruţi în timpul dictaturii, notează luni ziarul La Vanguardia.
Au fost chiar tentative de a controla Papel Prensa, unde se tipăresc ziarele Clarín şi La Nación, şi unde statul deţine acţiuni. Săptămâna trecută, guvernul Cristinei Kirchner a torpilat linia de plutire a grupului: finanţarea acestuia.

Ministrul Planificării, Julio de Vido, om de încredere al soţului preşedintei Néstor Kirchner şi principal interlocutor între guverm şi compania privată a anunţat că anulează licenţa societăţii Fibertel, care furnizează Internet al ziarului şi care este filială a societăţii Cablevisión.
Afacerea Internetului, alături de cea a televiziunii prin cablu, reprezintă principala sursă de venituri a grupului Clarin – cel mai mare conglomerat mediatic din Argentina- care i-a adus în ultimul an fiscal un venit de peste 830 de milioane de euro.

Pe lângă ziarul cu acelaşi nume şi a Cablevisión, grupul deţine şi revista gratuită La Razón, ziarul sportiv Olé, şi două posturi de radio şi televizune cu plată şi de stat.
Guvernul este de părere că grupul nu are drept să furnizeze Internet, deoarece nu i-a fost acordată licenţa pentru Cablevisión. Totuşi, societatea spune că are autorizaţie, deoarece Fibertel care este este povider de internet din 1997 a fost absorbit de Cablevisión într-un proces care a început în 2003 şi s-a încheiat anul trecut.

Pe de altă parte, în 2007, executivul a autorizat fuziunea Cablevisión cu Multicanal, altă platformă cablu, pe vremea când Clarin era în relaţii bune cu preşedinţia Kirchner. Practic decizia anunţată săptămâna trecută presupune închiderea Fibertel în decurs de 90 de zile.
Cei un milion de clienţi ai săi vor fi nevoiţi să-şi caute un alt provider, fapt ce a suscitat un amplu scandal. Pentru Clarín, măsura este în avantajul celor doi rivali ai său, Telefónica şi Telecom.

Într-un comunicat, Cablevisión a considerat măsura ‘ilegală şi arbitrară” şi a avertizat că va face plângere în justiţie. ‘Este vorba de un pas brutal în cadrul unei campanii de persecuţii, atacuri şi hărţuire’,se arată în text. La rândul său, opoziţa politică sprijină ziarul Clarín. Cinci forţe parlamentare consideră vă guvernul încearcă ‘să îngrădească libertatea de expresie în ţară’ şi vor prezenta în Parlament (Congres) un proiect de lege pentru a contracara închiderea societăţii Fibertel.

Soţii Kirchner par decişi să termine cu Clarín, marele lor duşman după ce ziarul şi-a înmulţit criticile faţă de guvern, din momentul venirii la preşedinţie a Cristinei Kirchner, în 2007. Şi au ca bază legală Legea Mass-Media, aprobată anul trecut, dar blocată parţial de justiţie. Sub pretextul evitării presupusului monopol al Clarín, legea presupune între altele, limitarea licenţelor pentru televiziune.

În ultima perioadă războiul s-a exacerbat, mai ales cu apropierea alegerilor din octombrie 2010. Cuplul prezidenţial pare decis să facă orice pentru a rămâne la putere. Între timp, Clarin a publică zilnic dezvăluiri despre numeroasele scandaluri de corupţie în care sunt implicaţi funcţionari din anturajul soţilor Kirchner.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata