Spania aprobă legea eutanasiei pentru persoanele cu boli cronice grave, fără șanse de recuperare și suferință insuportabilă

Spania a aprobat o lege care permite eutanasierea, printr-un vot de 202 la 141 în parlament, făcând din aceasta a patra țară a Uniunii Europene care o face.

„Astăzi, o majoritate a parlamentului a dat mărturie persoanelor bolnave care au cerut ani de zile acest drept”, a declarat deputatul Partidului Socialist Maria Luisa Carcedo în timpul dezbaterii finale.

Ea a citat cazul lui Ramon Sampedro, un spaniol paralizat care și-a înregistrat sinuciderea asistată în 1998, o poveste relatată ulterior în filmul premiat cu Oscar din 2004, „Marea din interior”.

Legea Spaniei privind eutanasierea permite persoanelor care au „boli cronice grave, fără șanse de recuperare și cu suferințe insuportabile” să solicite asistență de la un medic pentru a-și pune capăt vieții, potrivit proiectului de lege publicat pe site-ul parlamentului.

Legea, care va intra în vigoare în trei luni, ar opri actualele potențiale condamnări la închisoare pentru persoanele care îi ajută pe alții să-și pună capăt vieții. Medicii nu vor fi obligați să participe la sfârșitul vieții unei persoane.
Belgia, Luxemburg și Olanda permit deja eutanasierea în anumite condiții, a raportat Reuters. În această săptămână, o curte portugheză a eliminat drept neconstituțională o lege privind eutanasierea, a declarat biroul președintelui portughez.
Partidul socialist guvernant a promovat legea și a primit sprijin din partea partidelor de stânga mai mici și a altor partide. Cele două partide conservatoare principale s-au opus.
Votul de joi a fost ultimul pas în a deveni lege.

Un drept, nu o obligație

Deputatul Lourdes Mendez, din partidul de extremă dreapta Vox, a declarat parlamentului: „Ați ales moartea în locul medicamentului” și a promis un recurs la Curtea Constituțională a Spaniei.

Deputatul Jose Ignacio Echaniz, din principalul partid popular conservator al opoziției, a declarat parlamentului că noua lege va „provoca neîncredere între părinți și copii. Astăzi, cei mai slabi din societate au motive să se teamă”.

Jurnalistul spaniol Asun Gomez Bueno nu este de acord. Și-a pierdut soțul, Luis de Marcos, în 2017 din cauza sclerozei multiple, la vârsta de 50 de ani. El își dorea sinuciderea asistată sau eutanasierea și de atunci a devenit un avocat principal pentru noua lege.
„În ultimii patru ani din viața sa, (Luis) a fost total paralizat, dar și-a păstrat intactă capacitatea cognitivă”, a declarat Gomez Bueno pentru CNN. „Nu a existat niciun tratament care să-i atenueze durerea. Durerea a fost atât de cumplită, încât nu a vrut să doarmă noaptea, pentru că știa că a doua zi va fi mai rău”.
„Nu vreau ca altcineva să treacă prin același iad pe care l-a suferit el”, a spus Gomez Bueno. „Eutanasierea este un drept care poate fi solicitat doar de persoana implicată. Este un drept, nu o obligație.”

Sursa: CNN
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata