Spania se confruntă cu abuzurile rasiste asupra fotbalistului de la Real Madrid

16

Rasismul care îl vizează pe starul fotbalului de la Real Madrid, Vinícius Júnior, a făcut ca prima ligă a Spaniei să se chinuie să-și repare imaginea internațională și a provocat căutările naționale în privința discriminării.

În timpul meciului lui Real Madrid de la Valencia de weekendul trecut, brazilianul în vârstă de 22 de ani a raportat arbitrului abuzuri rasiste din partea fanilor, dar a primit cartonașul roșu la sfârșitul meciului, după ce s-a implicat într-o încăierare cu adversarii.

Javier Tebas, directorul executiv al La Liga, care conduce primele două divizii spaniole, a stârnit apoi indignare internațională atunci când l-a îndemnat pe Vinícius să „se educe singur”, după ce brazilianul a spus că liga „aparține rasiștilor” și a îndemnat sponsorii și radiodifuzorii să facă forță. să ia măsuri.

În timp ce rasismul este o problemă persistentă în Europa, incidentul a lăsat fotbalul spaniol – unul dintre cele mai importante exporturi culturale ale țării – să se încurce pentru a-i asigura pe sponsori și pentru a repara pagubele.

La Liga a generat venituri din difuzarea internațională de 897 de milioane de euro sezonul trecut, potrivit Enders Analysis, devenind a doua cea mai valoroasă competiție internă din lume, după Premier League a Angliei. Real Madrid și Barcelona sunt două dintre cele mai populare nume din sportul global.

Unii dintre cei mai mari sponsori ai Ligii, cum ar fi Santander și Puma, și-au exprimat sprijinul pentru Vinícius. Unul dintre partenerii comerciali ai ligii a declarat pentru Financial Times că incidentul „a dăunat brandului Spaniei”. Alții din industrie au avertizat că atractivitatea pe termen lung a La Liga ar putea fi pătată.

„Niciun brand nu vrea să fie asociat cu rasismul. Dacă nu se va face ceva decisiv în curând, mărcile pot opta să nu-și reînnoiască sponsorizările”, a spus Ricardo Fort, un consultant de afaceri sportive care a condus anterior sponsorizări globale la Visa și Coca-Cola. „Ceasul bate pentru La Liga.”

 

În Brazilia, președintele Luiz Inácio Lula da Silva a cerut măsuri de la FIFA, organul de conducere al fotbalului, și de La Liga și a spus că va ridica problema lui Pedro Sánchez, premierul Spaniei.

Incidentul a dominat știrile din Spania, determinându-l pe Sánchez să spună că ar trebui să existe „toleranță zero față de rasism în fotbal” și că nu ar trebui să existe loc xenofobiei în societate. Dar alți politicieni au fost cu mai multă atenție înaintea alegerilor regionale și locale din acest weekend.

„Un politician nu vrea să spună că spaniolii sunt rasiști. Ei spun „sunt doar câțiva oameni”. Sunt foarte atenți – dacă mă numiți rasist, poate nu vă voi vota”, a declarat Carlos Miranda, fost ambasador spaniol în Regatul Unit și NATO. „Lucrul important este să vedem ce se va întâmpla de săptămâna viitoare.”

Autoritățile fotbalistice din Spania au încercat să demonstreze că sunt serioși în abordarea problemei. Federația de fotbal a ordonat Valencia să închidă o parte din stadionul său pentru cinci meciuri și a lansat o campanie antidiscriminare cu sloganul Racistas, fuera del fútbol („Raciști, ieșiți din fotbal”). Valencia a descris pedeapsa drept „nedreptă și disproporționată”.

La Liga a declarat miercuri că se simte „neputincioasă” să facă mai mult și a cerut o nouă legislație, astfel încât să poată impune sancțiuni cluburilor și suporterilor. Scandările în masă de „mono” (maimuță) de către fanii opoziției împotriva jucătorilor de culoare și de rasă mixtă – aceeași intonare raportată arbitrului de Vinícius – nu sunt neobișnuite la meciuri.

Meciul de la Valencia de weekendul trecut a fost a zecea oară când rasismul îndreptat împotriva lui Vinícius este raportat La Liga din 2021.

Tebas, care are reputația de a fi deschis, și-a cerut miercuri scuze pentru comentariile sale, spunând că au fost interpretate greșit.

Într-o scrisoare către partenerii comerciali văzută de FT, La Liga și-a subliniat eforturile de combatere a rasismului pentru a „oferi contextul necesar în jurul evenimentelor condamnabile”. În același timp, scrisoarea spunea că este „nedrept să patezi o concurență și o țară într-o generalizare radicală din cauza acțiunilor complet condamnabile ale câtorva”.

Poliția a efectuat mai multe arestări în zilele de după meci legate de două incidente de rasism, inclusiv unul în care este implicat o efigie a lui Vinícius atârnată de un pod lângă terenul de antrenament al lui Real Madrid.

Întreaga echipă a clubului a urcat pe teren înainte de meciul de acasă de miercuri, purtând tricoul cu numărul 20 al lui Vinícius, iar brazilianul – care nu a jucat din cauza unei accidentări – a primit ovație în picioare. Un banner uriaș pe stadionul Santiago Bernabéu scria: „Toți suntem Vinícius. Destul e destul.”

Rasismul a împins fotbalul european de zeci de ani. După ce atacanții Angliei Bukayo Saka, Jordan Sancho și Marcus Rashford au ratat penalty-urile în finala Euro 2020, trio-ul a primit un torent de abuzuri rasiste online. Decizia jucătorilor din Premier League de a pune genunchi înaintea meciurilor în semn de protest față de inegalitatea rasială a stârnit deja o reacție politică în Marea Britanie.

Atacantul de la Inter Milano, Romelu Lukaku, a fost subiectul unor scandări rasiste în timpul unui meci cu Juventus din aprilie. El a fost exclus pentru că a făcut gesturi către fani, determinând cereri autorităților italiene de fotbal să ia măsuri.

Vinícius Júnior reacționează la fani în timpul meciului cu Valencia © Jose Jordan/AFP/Getty Images

Miguel Otero, un fan al Real Madrid și economist politic la Institutul Regal Elcano, a spus că fotbalul spaniol a fost prins în mijlocul unei „modernizări” care a avut loc mult mai devreme în Anglia, un proces care a făcut stadioanele mai primitoare pentru familii și a ajutat la introducerea acestora. mai multi bani pentru cluburi.

„Mulți oameni încă mai au această viziune romantică despre fotbal ca un loc în care îți poți elibera tensiunile, unde poți spune ceea ce gândești, unde poți striga”, a spus el. „Dar a devenit un loc în care nu poți să mergi și să insulti.”

Alții văd această săptămână ca un moment de realizare în Spania și cred că problema va fi acum abordată mai eficient. Antrenorul principal al Real Madrid, Carlo Ancelotti, a spus că Vinícius a contribuit la creșterea gradului de conștientizare și că se aștepta ca lucrurile să se îmbunătățească „foarte repede”.

„S-au întâmplat foarte multe. Societatea în general, nu doar sportul, și-a acceptat puțin conștiința vinovată”, a spus el după meciul echipei sale cu Rayo Vallecano. „Ar putea fi o oportunitate reală.”

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online