Spania va încerca să reducă ponderea construcţiilor în economie

Guvernul spaniol va propune saptamâna aceasta un pachet de reforme destinat reducerii dependentei economiei de sectorul constructiilor si promovarii unui model de crestere mai sustenabila, a anuntat luni (23 noiembrie 2009) prim-ministrul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, informeaza AP.

Jose Luis Rodriguez Zapatero a declarat ca dupa 5 trimestre consecutive de contractie, economia Spaniei “este pe cale sa afiseze rezultate trimestriale pozitive”. Zapatero a reiterat ca Spania va avea nevoie de o perioada mai lunga de timp pentru a iesi din recesiune deoarece a intrat in recesiune mai târziu decât alte state europene.

Potrivit lui Zapatero, cabinetul sau va propune vineri un pachet de reforme destinat diversificarii economiei spaniole (economie in care la un moment dat constructiile si industriile colaterale asigurau aproximativ 20% din Produsul Intern Brut). Legea va fi ulterior dezbatuta in Parlament. Premierul spaniol a adaugat ca planul este conceput sa intre in aplicare in 2010 si sa restructureze economia Spaniei in urmatorul deceniu.

Zapatero nu a intrat in detalii, dar a precizat ca varianta preliminara a proiectului se concentreze pe incurajarea companiilor spaniole sa acorde o atentie mai mare operatiunilor internationale, pe promovarea unei cooperari mai mari intre stat si sectorul privat pentru sectorul infrastructurii si alte sectoare, pe oferirea de scutiri de taxe pentru companiile care activeaza in inovatie si pe stimularea sectoarelor implicate in combaterea incalzirii climatice.

În schimb, principala organizatie a oamenilor de afaceri din Spania sustine ca cheia pentru restructurarea economiei este incurajarea companiilor sa faca noi angajari prin reducerea costului concedierilor. În Spania, pentru fiecare an in câmpul muncii majoritatea angajatilor beneficiaza plati compensatorii pentru 45 de zile lucratoare, aceste pachete compensatorii fiind printre cele mai costisitoare din Europa. Zapatero a respins insa ideea reducerii pachetele compensatorii, subliniind ca nu doreste ca muncitorii sa suporte sacrificiile necesare pentru reformarea economiei.

În trimestrul 3 din 2009, economia Spaniei s-a contractat cu 0,3%, in timp ce intreaga zona euro, SUa si Japonia au revenit pe crestere in perioada iulie-septembrie 2009. A V-a mare economie a Europei s-a dovedit vulnerabila in special la criza mondiala a creditelor, care a redus semnificativ cererea pe plan intern, cea mai afectata fiind piata imobiliara, din cauza restrictionarii accesului la credite.
Rata somajului in Spania s-a dublat in ultimii 2 ani, atingând aproape 18%, cel mai ridicat nivel din Europa, cei mai afectati de pierderea locurilor de munca fiind muncitorii din sectorul constructiilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata