Spectaculoase case îngropate, în armonie cu pământul

33

Arhitectul care a proiectat  aceste locuinţe spune despre ele că nu sunt case de pâmânt sau sub pământ, ci în armonie cu planeta noastră. Este vorba despre elveţianul Peter Vetsch care din 1978, de când şi-a înfiinţat propriul birou de arhitectură, a conceput peste 40 de astfel de clădiri organice.

El s-a bazat pe tehnologia de pulverizare a betonului procedură folosită prima dată în 1911 de către omul de ştiinţă Carl Akeley, care a şi patentat un dispozitiv special pentru asta. Tehnica de pulverizare a betonului a fost folosită preponderent în construcţii industriale cum ar fi tunelurile, podurile, iar artistul şi arhitectul austriac Friedrich Kiesler a fost cel care a experimentat-o în premieră pentru clădiri. Ei bine, după el, Peter Vetsch a fost primul arhitect care a îmbunătăţit tehnica şi şi-a bazat proiectele pe ea, concepând un număr mare de construcţii rezidenţiale şi publice, fiind considerat ca atare un expert în această privinţă.

Este foarte interesant faptul că Vetsch a absolvit o şcoală de agricultură, după care a urmat facultatea de structuri şi ulterior a studiat arta. Spun asta pentru că indiscutabil educaţia are un rol major în a avea curajul să abordezi altfel arhitectura.

De altfel, Vetsch spune că a fost inspirat de către catastrofe şi dezastre şi a realizat că o casă nu înseamnă să pui deasupra solului o cutie, ci să încerci să integrezi construcţiile în ansamblul contextului.

Practic, el spune că trebuie să redăm naturii ceea ce îi luăm (prin materiale de construcţie, prin agresiunile pe care i le aducem etc). El vede prin acest gen de case nu doar o armonizare cu mediul înconjurător, ci şi o soluţie cu adevărat ecologică şi eficientă ecologic, numai dacă luăm în calcul costurile reduse pentru încălzire.

Dar cum concepe arhitectul eleveţian aceste case?

Se bazează pe o structură în arcuri realizată din metal peste care este pulverizat betonul. Peste beton sunt imediat aplicate membranele hidroizolante, iar peste acestea urmează stratul de pământ, care, la rândul lui, are rol termoizolant şi conferă suportul perfect pentru vegetaţia ce îmbracă structurile.

Iluminatul natural se face nu doar prin goluri de ferestre dispuse frontal, ci şi prin iluminatoare de tip dom, astfel că la interior ambientul să fie confortabil şi acest punct de vedere. Proiectul său care s-a bucurat de o mare mediatizare este ansamblul de nouă locuinţe din oraşul elveţian Dietikon, mai exact complexul Earth House Estate Lättenstrasse, ce cuprinde locuinţe cu suprafeţe utile interioare de la 60 la 200 de metri pătraţi. Paradoxal, el a captat atenţia opiniei publice doar după ce pe marile ecrane oamenii au văzut casele hobiţilor.

Ai să vezi în imagini mai multe proiecte materializate şi semnate de către Peter Vetsch şi merită să te uiţi cu atenţie la ele mai ales că au fost realizate înainte de Lord of the Rings, filmul care a aprins imaginaţia unei generaţii întregi de ingineri şi arhitecţi.

Repet, Vetsch născut în 1947 a proiectat şi realizat astfel de case începând cu 1978, adică de când şi-a deschis propriul birou, iar următoarele le-a finalizat către a două jumătate a deceniului 1980-1990. Ți-am postat şi un mic filmuleţ în care ai să vezi câteva din casele parte a complexului din Dietikon, dar şi un scurt interviu cu acest arhitect inovator.

Dacă-ţi doreşti o astfel de locuinţă merită să iei legătura cu biroul elveţian care deţine patentul pentru metoda constructivă sau să vezi măcar site-ul erdhaus.ch unde ai şi informaţii tehnice. Sper să te inspire şi pe tine!

Adela Pârvu

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online