Sportivii ruși și belarusi vor rămâne interziși de la competiție

41

World Athletics a declarat joi că sportivilor din Rusia și Belarus vor rămâne interziși la competiție, inclusiv calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris de anul viitor, ca parte a sancțiunilor pentru războiul din Ucraina.

Mișcarea stabilește o confruntare de mare profil între una dintre cele mai mari federații sportive și Comitetul Olimpic Internațional.

Organismul sportiv, care administrează regulile de competiție și campionatele mondiale de atletism, maratoane și curse de mers pe jos, a declarat că sportivii și oficialii din Rusia și Belarus vor fi excluși de la toate astfel de evenimente „în viitorul previzibil” și că va fi creat un grup de lucru. pentru a determina condițiile necesare pentru eventuala lor reincludere la o dată ulterioară.

Politica plasează World Athletics în fruntea unei rupturi în lumea sportului cu privire la participarea sportivilor ruși și belarusi la evenimentele globale. De asemenea, o pune în conflict cu remarcile președintelui CIO, Thomas Bach, care pledează pentru participarea neutră a sportivilor cu pașapoarte rusești și belaruse.

„Moartea și distrugerea pe care le-am văzut în Ucraina în ultimul an, inclusiv moartea a aproximativ 185 de sportivi, nu au făcut decât să-mi întărească hotărârea în această chestiune”, a spus Sebastian Coe, președintele World Athletics.

Politica este rezultatul unor manevre birocratice, deoarece World Athletics a spus inițial că va exclude rușii și belarușii în martie 2022.

La acea vreme, sportivii ruși se aflau încă sub o interdicție instituită în 2015 pentru programul de dopaj al națiunii, sponsorizat de stat, o sancțiune pe care Consiliul Mondial de Atletism a ridicat-o joi, deschizând calea pentru reafirmarea excluderii din cauza războiului din Ucraina.

Multe sporturi sunt în perioada de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Paris din vara viitoare, prin care sportivii caută să intre la jocuri pe baza clasamentelor internaționale, a rezultatelor campionatului mondial sau a altor criterii stabilite de federațiile lor sportive.

CIO, care administrează jocurile, dar în mare parte nu stabilește criterii de calificare pentru sport, a îndemnat federațiile să permită includerea sportivilor „neutri”, în parte pentru a preveni potențialele boicoturi.

Într-un discurs ținut miercuri în fața unui forum politic din țara sa natală, Germania, Bach a spus: „Dacă politica decide cine poate lua parte la o competiție, atunci sportul și sportivii devin instrumente ale politicii. Atunci este imposibil ca sportul să-și transfere puterile de unire.”

Unele organisme sportive, inclusiv Federația Internațională de Scrimă, au votat în ultimele săptămâni pentru a permite reluarea competiției de către sportivii ruși și belarusi, stârnind proteste din partea scrimurilor ucrainene și a aliaților acestora.

Luna trecută, aproape trei duzini de națiuni, inclusiv Marea Britanie, SUA, Germania și Canada, au scris o scrisoare către CIO în care afirmă că „Rusia și Belarus au în propriile mâini să deschidă calea pentru revenirea completă a sportivilor lor la sportul internațional. comunitate, și anume prin încheierea războiului pe care l-au început”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online