Stare de urgenţă în capitala Kârgâzstanului: cel puţin 5 morţi şi 100 de răniţi

Mai multe mii de protestari cer în centrul capitalei Kârgâzstanului, Bişkek, demisia preşedintelui Kurmanbek Bakiev şi reducerea tarifelor la curent şi căldură. Poliţia încearcă să disperseze manifestanţii cu brutalitate, făcând uz de bastoane, grenade lacrimogene şi gloanţe de cauciuc şi chiar de arme automate.

Potrivit Reuters, în ciocnirile violente dintre protestatari şi poliţie cel puţin 5 persoane au murit, iar altele 100 au fost rănite. Autorităţile au instituit starea de urgenţă în capitala Kârgâzstanului, o fostă republică sovietică săracă din Asia Centrală.
Oamenii continuă să vină umplând piaţa din faţa guvernului. Se aude muzică şi pocnituri de petarde. Unii dintre demonstranţi au în mâini scuturi şi bastoane de la poliţiştii pe care i-au dezarmat, transmite Interfax, indicând că printre manifestanţi sunt foarte mulţi răniţi.

Situaţia este tensionată şi din cauză că în noaptea de marţi spre miercuri au fost arestaţi toţi liderii proeminenţi ai opoziţiei. Preşedintele Bakiev a acuzat Rusia că ar fi alimentat, în secret, tulburările opoziţiei, insinuând că presa rusă a relatat denaturat evenimentele. Bakiev susţine că în stradă au ieşit ‘separatiştii’ şi ‘extremiştii’, pe care presa rusă i-a prezentat ca opoziţie. Ministerul rus de Externe, prin vocea purtătorului său de cuvânt Andrei Nesterenko, a negat categoric orice implicare în evenimentele de la Bişkek şi a făcut apel la calm.

Prim vicepremierul din Kârgâzstan, Akîlbek Japarov, a fost luat ostatic în oraşul Talas (nord-vest) de către manifestanţi de opoziţie, a indicat mass-media locală din această ţară din Asia centrală.
Radio Azatîk, filiala în limba kârgâză a postului Radio Europa Liberă-Radio Libertatea, a indicat la rândul său că Akîlbek Japarov a fost bătut, ca şi ministrul de interne Moldomosu Kongantiev.

Organizaţia neguvernamentală kârgâză Coaliţia pentru democraţie a indicat într-un comunicat că ‘prim-vicepremierul a fost bătut şi luat ostatic la Talas’. Akîlbek Japarov s-a deplasat la Talas pentru a restabili ordinea după ce manifestanţii de opoziţie au preluat, marţi, controlul asupra sediilor administraţiei locale şi poliţiei.

Kârgâzstanul se afla de mai multe săptămâni într-un vid informaţional, întrucât autorităţile au blocat accesul la mass-media electronice ruse şi locale. Televiziunea de stat din Bişkek retransmite miercuri de dimineaţă declaraţia făcută marţi de premierul Daniar Usianov că autorităţile nu vor tolera protestele.
Actualul preşedinte kârgâz Kurmanbek Bakiev a venit la putere în 2005, pe valul ‘revoluţiei lalelor’ care l-a înlăturat pe fostul şef al statului Askar Akaiev. Acesta din urmă s-a refugiat la Moscova.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata