START-2 permite implementarea unui sistem de apărare antirachetă al SUA în Europa către 2018

Statele Unite ale Americii (SUA) intenţionează să finalizeze desfăşurarea componentelor sistemului lor de apărare antirachetă pe teritoriul Europei către 2018, iar noul tratat de dezarmare nucleară ruso-american semnat recent de preşedinţii rus şi american Dmitri Medvedev, respectiv Barack Obama ar facilita aceste planuri, scrie în ediţia sa de luni cotidianul economic rus Kommersant.
Potrivit Ministerului american al Apărării, scutul antirachetă trebuie să ‘garanteze protecţia în faţa unui atac cu rachetă din partea Iranului’.

Astfel, faza iniţială a desfăşurării componentelor sistemului de apărare antirachetă american în Europa este prevăzută să se încheie către sfârşitul 2011, dată la care Pentagonul se va decide în ce ţară din sudul Europei va instala complexul de radare. În această fază, SUA intenţionează să desfăşoare nave de tip Aegis echipate cu rachete interceptoare SM-3 în Europa.

Etapa ulterioară este prevăzută până în 2015, când sistemul american de apărare antirachetă se va înnoi cu o nouă generaţie de rachete. Până în 2018, Statele Unite ale Americii intenţionează să înlocuiască toate rachetele SM-3 cu noi sisteme.

Intreaga afacere va fi destul de costisitoare pentru SUA, notează Kommersant. Dacă în prezent un interceptor SM-3 costă 10-15 milioane de dolari, o rachetă nouă cu rază lungă de acţiune va costa peste 70 milioane de dolari – a specificat recent în faţa Congresului şeful Agenţiei americane de apărare antirachetă (Missile Defense Agency (MDA), Patrick J. O’Reilly, explicând că reconfigurarea sistemului de apărare antirachetă s-a făcut la cererea aliaţilor SUA, care au solicitat garanţii de securitate de 100%, mai scrie publicaţia rusă.

Conform planurilor precedentei administraţii americane a preşedintelui George W.Bush, SUA plănuiau să implementeze un radar în Cehia şi zece interceptori în Polonia, care ar fi acoperit 75% din teritoriul european.

‘Dar, aliaţii noştri au declarat imediat că o astfel de protecţie nu este suficientă. Noi am decis să mergem în întâmpinarea lor şi am propus un nou plan antirachetă care oferă o protecţie de 100% a întregului continent european’ – a explicat membrilor Congresului asistentul adjunct al şefului MDA, Bradley Roberts.

Potrivit oficialilor de la Pentagon, încheierea noului tratat privind reducerea armelor strategice ofensive (START-2) nu constituie un impediment în calea acestor planuri. ‘De fapt, noul acord ne va ajuta în crearea unui sistem de apărare antirachetă eficient în Europa şi regiunea Oceanului Pacific’ – a estimat generalul O’Reilly, explicând că noul tratat de dezarmare nu prevede niciun fel de restricţii în ceea ce priveşte testarea componentelor sistemului de apărare antirachetă, restricţii ce existau în vechiul Tratat de reducere a armelor strategice ofensive START-1 din 1991, expirat la sfârşitul anului trecut.

Totuşi, după semnarea START-2, Kremlinul a făcut o declaraţie unilaterală potrivit căreia Federaţia Rusia se va retrage din noul tratat de dezarmare cu SUA dacă va simţi o ameninţare la adresa securităţii sale din partea scutului american antirachetă. ‘Această dispoziţie se extinde asupra creşterii cantitative şi calitative a capacităţilor de apărare antirachetă’ – se menţionează în declaraţia Federaţiei Ruse.

Preşedinţii Rusiei şi SUA au semnat noul START la 8 aprilie, în cadrul unei ceremonii festive la Praga, însă documentul mai trebuie ratificat de parlamentele celor două state.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata