Statul Islamic a executat în total peste 500 de prizonieri în Irak

Jihadiștii grupării Statul Islamic (SI) au executat peste 500 de prizonieri în Irak, de la începutul ofensivei fulgerătoare pe care au lansat-o în această țară în iunie, a anunțat, miercuri, Human Rights Watch (HRW), informează AFP.

Circa 1.700 de soldați s-au predat SI în iunie, în timp ce jihadiștii cucereau al doilea oraș ca mărime din Irak, Mosul, și înaintau în direcția Bagdad, în fața unei armate irakiene în derută.

Ulterior, SI a publicat fotografii ce păreau să prezinte executarea, într-o zonă de deșert, a zeci de bărbați îmbrăcați în civil și a afirmat că a ucis, în total, sute de prizonieri.

Potrivit HRW, au fost uciși ‘între 560 și 770 de bărbați’, ‘toți sau majoritatea dintre ei fiind soldați capturați ai armatei irakiene’.

În elaborarea acestui bilanț, organizația non-guvernamentală se bazează pe ‘informații primite de la un supraviețuitor și analizează imagini video și prin satelit, care au confirmat existența altor trei locuri de execuție în masă, aducând numărul acestora la cinci’. HRW a mai identificat la sfârșitul lui iunie alte două situri de execuție în masă ale SI.

‘O altă piesă din acest puzzle oribil a fost pusă la locul ei, confirmând multe alte execuții’, a declarat directorul pentru situații de urgență al HRW, Peter Bouckaert, care condamnă ‘barbaria SI’.

Cerând informații în legătură cu soarta soldaților dispăruți, apropiați ai acestora au luat cu asalt, marți, parlamentul de la Bagdad, desfășurând aici, timp de câteva ore, un sit-in. Situația s-a aplanat ulterior, manifestanții au părăsit clădirea, iar președintele parlamentului, Salim al-Joubouri, i-a primit pe reprezentanții acestora.

Deputații irakieni s-au reunit timp de mai multe ore, miercuri, pentru a evoca soarta acestor soldați, intervievându-i în acest scop pe ministrul interimar al apărării și pe mai muți ofițeri de rang superior. Apropiați ai soldaților au asistat la reuniune. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata