Stetoscopul clasic va fi înlocuit, treptat, de cel pe bază de ultrasunete

Stetoscopul, acest instrument emblematic pentru medicină, ar putea fi înlocuit prin generatoare de ultrasunete, prognozează experţi în domeniu, potrivit cotidianului francez Le Figaro.

Problema este una cu adevărat provocatoare: această imagine clasică a cadrelor medicale, în halat alb şi cu un stetoscop în jurul gâtului, ar putea într-adevăr să dispară? De ce? Din cauza ultrasunetelor, afirmă doi profesori de la Facultatea de Medicină de pe lângă Spitalul Mount Sinai din New York, într-un editorial publicat în Global Heart, revista Federaţiei World Heart. După cum constată Jagat Narula şi Bret Nelson, ‘numeroşi experţi estimează că ultrasunetele au devenit stetoscopul secolului al XXI-lea’.

Stetoscopul clasic a fost inventat în 1816 de către medicul francez Rene Laennec. De aproape 200 de ani, el este un instrument emblematic al practicii medicale. Ultrasunetele şi generatoarele acestora au fost, la rândul lor, ‘inventate’ în 1917, de către Paul Langevin, un fizician francez. Va fi nevoie să se ajungă în anii 1950 pentru ca ultrasunetele să-şi găsească loc în sectorul medical.

Ele sunt utilizate pentru diagnosticarea prin ecografie, care explorează ţesuturile moi ale organismului şi care poate calcula viteza circulaţiei arteriale şi venoase. Ultrasunetele sunt folosite, de asemenea, în scop terapeutic, pentru a trata ţesuturile moi sau pentru a distruge calculii, mai ales cei renali, pe cale externă.

Ultrasunetele sunt utilizate în calitate de stetoscop în situaţiile în care acesta din urmă nu poate fi folosit, cum ar fi în elicoptere, în ambulanţe, în zone de război sau în timpul unor catastrofe naturale. Ultrasunetele au fost experimentate în jungla amazoniană, în Himalaya la atitudine înaltă, în Haiti după cutremurul din 2010 şi chiar pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS). De fiecare dată cu o eficacitate reală, mai bună decât în cazul aparatului clasic.

Fabricanţii unor asemenea aparate au reuşit, în numai câţiva ani, să reducă în mod considerabil dimensiunea lor, care au ajuns în prezent să fie aproape cât un pachet de cărţi de joc. Aceste aparate livrează imagini, sunete, analizează frecvenţa cardiacă şi circulaţia sangvină.

Aceste fişiere pot fi trimise uşor, în mod electronic, către alţi medici. În aceste condiţii, de ce astfel de aparate nu se găsesc în buzunarele tuturor medicilor?, se întreabă cei doi cardiologi. În primul rând, pentru că aceste instrumente rămân scumpe, dar preţul lor ar urma să scadă. Apoi, pentru că numeroşi medici practicieni nu ştiu să utilizeze şi să interpreteze datele transmise de ultrasunete.

Însă, la fel cum s-a trecut de la discul de vinil la casete, apoi la CD şi MP3, stetoscopul clasic este pe cale să fie înlocuit de cel cu ultrasunete. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata