Stocurile mondiale de zahăr vor atinge un nivel record de aproape 79 de milioane de tone, în 2015

Producția mondială de zahăr ar urma să devanseze cererea pentru al cincilea an consecutiv, ceea ce înseamnă că stocurile de zahăr vor atinge un nivel record, a anunțat luni Organizația Internațională a Zahărului (ISO), transmite Bloomberg.

Creșterea producției semnalează că prețurile mondiale la zahăr, care au scăzut deja cu 51% în ultimii trei ani, vor scădea în continuare, reducând costurile pentru producătorii de dulciuri precum Krispy Kreme Donuts Inc.și Mondelez International Inc.,producătorii ciocolatei Cadbury și al biscuiților Oreos.

Potrivit datelor ISO, în exercițiul care se va încheia la 30 septembrie 2015 producția mondială de zahăr va depăși cererea cu 620.000 de tone, ceea ce înseamnă că stocurile mondiale vor atinge nivelul record de 78,89 milioane de tone, adică o cantitate suficientă pentru a coperi necesitățile celor mai mari șapte state consumatoare. India, al doilea mare producător mondial de zahăr, va avea în acest an cea mai mare recoltă din ultimii trei ani, 26 milioane de tone. De asemenea, în Brazilia, cel mai mare producător mondial de zahăr, fermierii se grăbesc să-și majoreze exporturile pentru a profita de avantajul oferit de deprecierea cursului de schimb al realului în raport cu dolarul.

Prețul zahărului a scăzut săptămâna trecută până la 12,7 cenți per livră, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna martie 2009, evoluând în tandem cu realul brazilian, care vineri a atins cea mai scăzută valoare din ultimii 12 ani în raport cu dolarul american, ceea ce face exporturile mai atractive pentru fermierii brazilieni.

‘În condițiile în care realul brazilian este în scădere este greu să punem un prag la prețurile la zahăr’, a declarat Claudiu Covrig, analist la firma de cercetare Kingsman SA din Lausanne (Elveția).

Tendința generală pentru materii prime este una de scădere, inclusiv o scădere a prețului petrolului care a majorat riscul de deflație din Japonia și China și până în Uniunea Europeană. Pe fondul creșterii producției agricole, indicele prețurilor mondiale la alimente urmărit de Organizația Națiunilor Unite a atins luna trecută cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata