SUA a inclus pe lista neagră șapte grupuri chineze pe care le acuză că au construit supercalculatoare pentru a-și ajuta armata

Este prima mișcare a administrației Biden care face mai dificilă obținerea tehnologiei SUA de către China.

Trei companii și patru filiale ale Centrului Național de Supercomputing din China au fost adăugate pe lista neagră a SUA.

Aceasta împiedică, companiile americane să exporte tehnologie către grupuri fără aprobarea corespunzătoare.
Departamentul de comerț din SUA a declarat că grupurile sunt implicate în construirea de supercalculatoare utilizate de „actorii militari” chinezi și în facilitarea programelor de dezvoltare a armelor de distrugere în masă.

Grupurile sancționate conduc dezvoltarea de supercomputere a Chinei și sunt actori cheie în planul Beijingului de autosuficiență a cipurilor.

Secretarul american al Comerțului, Gina Raimondo, a declarat că administrația Biden va folosi „toată amploarea autorităților sale pentru a împiedica China să folosească tehnologiile SUA pentru a sprijini aceste eforturi de modernizare militară destabilizatoare”.
Administrația Trump a vizat, de asemenea, zeci de companii chineze pe care le suspecta că folosesc tehnologia americană pentru utilizări militare, inclusiv producătorul de telefoane Huawei.

Miscarea lui Biden impune celor șapte grupuri chineze să obțină licențe de acces la tehnologiile americane, inclusiv infrastructuri de cipuri proiectate de Intel și alți producători de cipuri din SUA.

În timp ce lista neagră interzice companiilor din SUA să ofere servicii și produse firmelor chineze, nu le interzice pe cele care sunt produse în instalații din afara SUA. O astfel de companie este TSMC, compania din Taiwan, care a devenit cel mai avansat producător de semiconductori din lume.

Supercomputerele au un nivel de performanță considerabil mai ridicat în comparație cu un computer de uz general și pot face miliarde de calcule pe secundă.

Supercomputerele sunt alcătuite din mii de procesoare conectate și sunt utilizate pentru funcții precum prognozarea tendințelor meteo și climatice, simularea testelor nucleare și pentru cercetarea farmaceutică.

Acestea sunt, de asemenea, necesare pentru dezvoltarea armelor avansate, cum ar fi rachetele hipersonice.

„Capacitățile de supercomputere sunt vitale pentru dezvoltarea multor – poate aproape a tuturor – armelor moderne și a sistemelor de securitate națională, cum ar fi armele nucleare și armele hipersonice”, a adăugat dna Raimondo.
SUA sunt îngrijorate de faptul că China va avea acces la tehnologia americană care îi ajută armata să reducă decalajul cu armata SUA.

Administrația Biden examinează în prezent zeci de acțiuni legate de China pe care le-a întreprins Donald Trump, inclusiv un ordin care interzice americanilor să investească în companii chineze despre care se crede că sunt legate de armată.

„Credeți că China așteaptă să investească în infrastructura sa digitală sau în cercetare și dezvoltare? Vă promit că nu așteaptă”, a spus Biden într-un discurs săptămâna aceasta.

Domnul Biden a spus că China și restul lumii „aleargă înaintea noastră în investițiile pe care le au în viitor”.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata