SUA: Două treimi dintre imigranţii expulzaţi au comis delicte minore

Expulzarea imigranţilor s-a intensificat în mandatul preşedintelui Barack Obama şi contrar afirmaţiilor sale majoritatea acestor imigranţi au comis infracţiuni minore, a informat luni cotidianul New York Times, citat de AFP.

Potrivit ziarului amintit, numai 20% dintre cele aproape două milioane de persoane expulzate după instalarea lui Barack Obama la Casa Albă, în 2009, fuseseră condamnate pentru delicte grave, mai ales pentru trafic de droguri.

În aproape două treimi din cazuri a fost vorba despre persoane ‘care au comis infracţiuni minore, printre care infracţiuni ale Codului rutier sau nu aveau niciun antecedent penal’, a menţionat cotidianul american.

New York Times a analizat peste 3,2 milioane de expulzări în zece ani, obţinute în virtutea legii privind liberul acces la informaţie, astfel încât a putut compara al doilea mandat al preşedintelui George W. Bush cu primii cinci ani Obama.

Barack Obama, a cărui promisiune pentru o vastă reformă a imigraţiei este blocată în Congres, a afirmat că administraţia sa se ocupă de ‘criminali, violatori în grup, cei care aduc daune comunităţii, şi nu de studenţi ori de persoanele care se află acolo numai pentru a găsi o soluţie ca să îşi hrănească familia’.

După cum subliniază însă ziarul american, administraţia sa a crescut, de fapt, numărul expulzărilor pentru conducerea sub influenţa alcoolului sau infracţiuni ale Codul rutier. Aceste expulzări s-au mărit de patru ori, de la 43.000 în ultimii cinci ani ai preşedinţiei George W. Bush la 193.000 în primii cinci ani Obama. Expulzarea persoanelor care au revenit ilegal în Statele Unite s-a triplat ca număr, depăşind 188.000.

În timpul preşedintelui George W. Bush, un sfert dintre cei care încălcau legile privind imigraţia, dar fără cazier judiciar, erau trimişi înapoi în ţara de origine. Sub Barack Obama, 90% dintre aceste cazuri s-au încheiat cu urmărire penală, împreună cu interdicţia de a intra cinci ani pe teritoriul american sau un an de închisoare.

Țintă a criticilor din ce în ce mai vehemente, preşedintele Barack Obama a trasat sarcină administraţiei sale, pe 14 martie, să ajungă la o modalitate ‘mult mai umană’ de a face expulzări.

Liderul de la Casa Albă a pus un mare număr al expulzărilor pe seama Congresului, mai scrie France Presse. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata