SUA pun capăt „prohibiţiei” tehnologice

SUA elimină caracterul strict secret al mii de invenţii tehnice militare. Preşedintele Barack Obama iniţiază reforma în acest domeniu. În acest fel vor fi liberalizate trei produse din zece, în prezent blocate, şi în domeniul sateliţilor, informează Corriere della Sera.

În SUA se încheie era „prohibiţiei tehnologice”. Obama a dat undă verde reglementărilor care guvernează exportul tehnologiilor celor mai avansate şi care vor intra în vigoare până la sfârşitul anului. Restricţiile aplicate de peste un deceniu au penalizat numeroase sectoare industriale provocând un prejudiciu economic nejustificat şi mai ales inacceptabil în prezent.
Primul obiectiv al reformei este tocmai acela de a crea noi oportunităţi pentru a ajuta redresarea economică crescând exporturile de echipamente foarte evoluate şi de care ţările industrializate au nevoie. Este vorba de mii de produse ce vor putea invada pieţele, începând cu Europa.

În anunţarea prevederii, Casa Albă a precizat că cel puţin 30% din produsele blocate astăzi pe liste interminabile pot fi liberalizate. Revizuirea este în curs de un an, în urma cererilor presante din partea companiilor, cărora fostul preşedinte George W. Bush le-a negat audierea, împărtăşind preocupările Pentagonului. În bună parte este vorba de „tehnologii sensibile” legate de apărare, dar nu numai.
În domeniul sateliţilor pentru telecomunicaţii civile, de exemplu, în 2004 SUA controlau 75% din piaţa internaţională. În 2009, acest procent a coborât la 34%, drept consecinţă a reglementărilor în vigoare ce au favorizat mai ales producători europeni ca Thales Alenia Space şi Eads-Astrium.

Setul de reguli aplicate până acum şi pe care criticii le numeau „de tip război rece” erau gestionate de trei agenţii separate care duceau la Departamentul de Stat, Ministerul Comerţului şi simultan al Apărării. Acestea acţionau întotdeauna în mod autonom şi pentru că sistemele informatice nu erau legate între ele. De exemplu, numai în categoria mijloacelor de transport militar trei sferturi din cele 12.000 de bucăţi înregistrate nu vor mai fi supuse restricţiilor.

Există însă alte domenii mai râvnite cărora li se va deschide uşa şi acestea privesc tehnologiile comunicării, computerele, software-ul mai evoluat corelat cu codificarea mesajelor, materiale şi sisteme de fabricaţie industrială, aparate de prelevare şi identificare.
Acum se va crea o singură listă, gestionată în mod unitar pe 3 niveluri. Primul va privi materialele de păstrat cu stricteţe pentru menţinerea supremaţiei americane şi garantarea securităţii naţionale, care vor fi prin urmare de uz exclusiv intern.

Al doilea nivel include produse ce pot fi împărtăşite de „ţările prietene şi aliate” iar al treilea va fi disponibil pieţei în general. Controlând însă ca unele „elemente speciale” să nu facă obiectul unor ulterioare revânzări către state „interzise” ca Iranul, Coreea de Nord şi Cuba.
Pentru Europa, dar nu numai, consecinţele vor fi, pe de o parte, negative, iar pe de alta, pozitive. Negative deoarece multe produse vor deveni disponibile la costuri inferioare celor necesare pentru a le dezvolta, prejudiciind astfel inovaţia. Aspectul pozitiv este că accesul la unele tehnologii avansate va putea ajuta la reducerea mai rapidă a decalajului de cunoştinţe existente faţă de SUA.

arhive secretearmamentBarack ObamabreveteexporturiinventiilegireformesatelitistiintaSUAtehnologii
Comentarii (0)
Adaugă comentariu