SUA şi UE nu reuşesc să izoleze Teheranul: China, Rusia, India şi Turcia se grăbesc să profite de vidul investiţional din Iran

14

Eforturile SUA şi ale aliaţilor lor europeni în vederea creării unui front comun menit să contracareze programul nuclear iranian se confruntă cu o opoziţie din ce în ce mai evidentă din partea Chinei, Rusiei, Indiei şi Turciei.

Aceste ţări vor să-şi consolideze economia, profitând de posibilităţile investiţionale din Iran în pofida sancţiunilor Occidentului, afirmă publicaţia americană Los Angeles Times.
Potrivit ziarului menţionat, China, Rusia, India şi Turcia au criticat sancţiunile suplimentare iniţiate de SUA şi, în ultimele săptămâni, nu şi-au întrerupt munca în vederea semnării unor contracte care încalcă aceste sancţiuni sau ameninţă cu încălcarea lor pe viitor.

Sancţiunile SUA interzic comercializarea de produse petroliere către Iran, însă China şi Turcia livrează deja în această ţară tranşe colosale de petrol, iar conducerea rusă declară că de la sfârşitul lui august Federaţia Rusă va face la rândul său astfel de livrări.

În afară de aceasta, toate cele 4 ţări au semnat contracte sau poartă negocieri privind investiţii în valoare de miliarde de dolari în prelucrarea de zăcăminte petroliere şi de gaz de pe teritoriul Iranului, precum şi în întreprinderi petro¬chimice şi reţele de conducte din această ţară, afirmă Los Angeles Times, amintind că în luna iulie, ministrul rus al Energeticii, Serghei Şmatko, declarase, după semnarea cu omologul său iranian a unui acord de parteneriat pe termen lung, că ‘sancţiunile nu vor împiedica cooperarea ruso-iraniană’.

În situaţia în care companiile europene vor vedea că, din cauza noilor sancţiuni, afaceri profitabile cu Iranul revin în exclusivitate concurenţilor, ele vor încerca să-şi determine guvernele să anuleze aceste sancţiuni, sperând că vor putea reveni pe piaţa iraniană, prognozează publicaţia americană.
Sancţiunile SUA sunt îndreptate împotriva acelor companii care livrează Iranului produse petroliere sau ajută această ţară să prelucreze petrol, aminteşte Los Angeles Times. Posibilele penalizări pentru aceste companii sunt amenzile sau blocarea accesului lor pe piaţa americană.

Sancţiunile UE nu vizează livrările de produse petroliere, însă presupun pedepsirea acelor companii care investesc în energetica şi industria nucleară a Iranului, precum şi în domeniile maritim, bancar, transportator şi cel al asigurărilor.
Zilele trecute, înalţi reprezentanţi ai Rusiei şi Chinei au respins apelurile Washingtonului la sistarea relaţiilor de afaceri cu Iranul. Ministerul de Externe al Rusiei a ţinut să atenţioneze SUA cu privire la încercările lor de a pedepsi companiile ruseşti pentru extinderea businessului în Iran, anunţă cotidianul american.

Potrivit experţilor, China şi alte ţări vor încheia contracte cu Iranul, însă vor mai aştepta cu investiţiile, până ce se va afla precis cât de dure sunt sancţiunile pe care intenţionează să le aplice UE şi SUA. După cum afirmă Los Angeles Times, în prezent Administraţia americană analizează problema iniţierii de sancţiuni împotriva a zece companii străine, însă publicaţia nu precizează care sunt acestea.
Ţările pe care Casa Albă le-ar putea supăra prin sancţiunile sale sunt aceleaşi de care Washingtonul are nevoie pentru a face presiuni asupra Iranului, subliniază analistul Edward Chow, fost colaborator al Center for Strategic and International Studies. ‘I ntr-un fel, preşedintele (Barack Obama) şi-a întins singur cursa’, a declarat Chow, citat de Los Angeles Times.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online