SUA solicită confiscarea activelor criptografice legate de fraudă

0

Într-un comunicat de presă de marți seară, Procuratura SUA a anunțat inițierea unei acțiuni civile de confiscare pentru a recupera veniturile din cryptomonede legate de o schemă de fraudă de compromitere a e-mailurilor de afaceri (BEC). Schema a vizat în mod special o companie din Massachusetts.

Guvernul se concentrează pe confiscarea activelor crypto din șapte conturi deținute la Binance, un schimb popular de cryptomonede.

În ultimii câțiva ani, Statele Unite au înregistrat o creștere notabilă a înșelătoriilor de tip phishing legate de crypto. Aceste activități frauduloase au devenit preocupări naționale semnificative pentru persoane fizice, întreprinderi și agențiile de aplicare a legii.

Pe lângă înșelătoriile de tip phishing legate de crypto, a apărut o altă tendință alarmantă: schemele de măcelărire a porcilor. Aceste scheme vizează în primul rând persoane fizice sau întreprinderi implicate în industria zootehnică, în special creșterea porcilor.

Anchetatorii au fost alertați cu privire la incidentul de fraudă BEC în martie 2022, declanșat de o schemă elaborată care a manipulat compania din Massachusetts printr-un e-mail fraudulos.

Drept urmare, compania nebănuitoare a transferat o sumă substanțială de aproape 900.000 de dolari într-un cont bancar situat în California.

Fondurile au fost redirecționate către bursa cryptografică

În efortul său continuu, guvernul își propune să sechestreze și să rețină cryptomoneda confiscată din mai multe conturi deținute la Binance. Aceste conturi cuprind o serie de active digitale, inclusiv Bitcoin (BTC), Tether (USDT), APE (ApeCoin), JASMY (un token ERC-20), OGN (Protocol de origine), SHIB (Shiba Inu), XEC (eCash) , TLM și BNB (monedă Binance).

Escrocii au folosit tactici eficiente, înșelând compania să transfere o sumă semnificativă din contul lor bancar local într-un alt cont. După ce fondurile au fost transferate de la compania victimizată, acestea au fost direcționate printr-un cont bancar suplimentar înainte de a fi convertite în Bitcoin pe un schimb de cryptomonede.

Ulterior, Bitcoin a fost transferat prin diferite adrese crypto, aliniindu-se cu tehnicile observate în mod obișnuit în tranzacțiile de spălare a banilor, așa cum se precizează în comunicatul de presă. La timp, o parte din fonduri au mers către Binance, un schimb de cryptomonede proeminent.

Cu toate acestea, într-o întorsătură notabilă a evenimentelor, autoritățile au confiscat cu succes aceste fonduri de la Binance în august și septembrie 2022. Pentru a complica urmărirea fondurilor, banii au fost direcționați prin numeroase adrese de portofel intermediare, respectând un model observat frecvent în tranzacțiile de spălare a banilor.

Această strategie a urmărit să ascundă traseul fondurilor, făcând mai dificil pentru anchetatori să-și urmărească originea și destinația. Angajarea în comunicații prin cablu ca parte a unei scheme frauduloase pentru a obține bani sau proprietăți este considerată o încălcare conform legii federale.

Plângerea prezentată de Procuratura SUA afirmă cu fermitate că cryptomoneda confiscată reprezintă veniturile obținute nelegiuit din frauda electronică și servește drept dovadă a proprietății implicate în spălarea banilor.

Acest lucru subliniază gravitatea acuzațiilor împotriva persoanelor implicate în schemă, deoarece aceștia se confruntă cu consecințe legale pentru acțiunile lor.

În contextul unei acțiuni civile de confiscare, este necesară abordarea oricăror pretenții formulate de terți cu privire la proprietate. Aceste pretenții trebuie examinate și soluționate înainte ca proprietatea să poată fi confiscată în Statele Unite și returnată victimelor.

Sursa – bitcoinist.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online