SUA „testează” Kârgâzstanul pe poligonul din Oş

Într-o serie de mass-media ruse şi americane a apărut informaţia potrivit căreia Pentagonul ar avea în plan să inaugureze o a doua bază militară în Kârgâzstan, în regiunea Oş din sudul ţării.

Această informaţie a fost infirmată imediat de puterea de la Bişkek, care a declarat pentru ziarul rus Kommersant că negocieri pe marginea acestui subiect nu se poartă.
Potrivit publicaţiei Washington Post, crearea aşa-zisului ‘poligon de la Oş’, unde urmează să fie instruiţi militari kârgâzi pentru desfăşurarea de operaţiuni antiteroriste, îi fusese propusă Kârgâzstanului încă pe vremea preşedinţiei lui Kurmanbek Bakiev, iar după schimbarea puterii negocierile pe această temă au continuat şi cu Administraţia Rozei Otunbaeva, ‘cu care Washingtonul încearcă să-şi extindă relaţiile’.

Ziarul american precizează că pentru construcţia noii baze militare SUA intenţionează să aloce 10 milioane de dolari. ‘Aici vor fi amplasate cazarme pentru militari, cămine pentru ofiţeri şi o serie de alte obiective, inclusiv un depozit de muniţii’, nota, luni, publicaţia americană. Potrivit Kommersant, puterea de la Bişkek a infirmat în aceeaşi zi respectivele informaţii.

‘Nu au existat niciun fel de negocieri între conducerea republicii şi Pentagon pe marginea inaugurării unei baze militare în Oş. Toate problemele privind şederea ulterioară în Kârgâzstan a militarilor americani sau a altor contingente militare străine vor fi analizate de noul parlament, care va fi ales la 10 octombrie’, a declarat şeful centrului de presă al Administraţiei Otunbaeva, Farid Niazov.

Nici Ministerul Apărării din republică nu a confirmat posibila desfăşurare de unităţi americane suplimentare pe teritoriul ţării. Potrivit şefului-adjunct al centrului de presă al Ministerului, Aizada Ighibaeva, nu este exclus ca americanii să se fi referit la construcţia, în sudul ţării, a unui centru de antrenamente pentru militarii kârgâzi.
Potrivit Ighibaeva, pentru construcţia de cazarme şi de alte obiective necesare pentru instruirea soldaţilor kârgâzi, SUA vor aloca 5,5 milioane de dolari nerembursabili, sumă de două ori mai mică decât cea invocată de Washington Post.

Ministerul Apărării al Kârgâzstanului a subliniat că toate aceste acţiuni nu sunt îndreptate împotriva ‘unor terţe ţări’ şi nu contravin obligaţiilor asumate de republică în cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) şi altororganizaţii internaţionale. Comentând informaţiile apărute privind noua baza militară americană, politicienii kârgâzi amintesc de acordul înregistrat încă pe vremea lui Bakiev.

Într-adevăr, scrie Kommersant, cu doi ani în urmă Pentagonul primise din partea lui Bakiev promisiunea privind alocarea unui teren pentru construcţia unui centru de antrenament în regiunea Batkensk şi desfăşurarea unui poligon pentru trupe de desant, în apropiere de oraşul Oş. De partea financiară a acordului urma să se ocupe fiul preşedintelui demis, Maxim Bakiev, care se ascunde în prezent de justiţia kârgâză la Londra.

Potrivit Kommersant, nu este deloc o întâmplare că o informaţie veche de doi ani să fi fost din nou scoasă pe tapet. În ultimele trei luni, Bişkekul a fost vizitat în mod regulat de înalţi oficiali americani. În timpul negocierilor cu reprezentanţi ai guvernului provizoriu de la Bişkek, fiecare dintre aceşti oaspeţi au vorbit despre necesitatea întăriri graniţelor sudice ale Kârgâzstanului.
În primă fază, Washingtonul a primit din partea Bişkekului garanţii privind găzduirea în cadrul aeroportului Manas a unui centru de tranziţie pentru forţele militar-aeriene ale SUA. Paşii ulteriori, îndreptaţi spre extinderea prezenţei militare americane în republică, vor depinde, se pare, de reacţia Moscovei, conchide Kommersant.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata