SUA: un om de afaceri condamnat la 15 ani de închisoare într-un caz de spionaj în favoarea Chinei

Un tribunal din Statele Unite l-a condamnat joi pe un om de afaceri din California la 15 ani de închisoare pentru furt de secrete comerciale de la DuPont pentru a ajuta o companie de stat chineză să dezvolte un pigment alb folosit într-o gamă largă de produse, informează Reuters.

Un juriu l-a găsit vinovat pe Walter Liew la începutul acestui an la peste 20 de capete de acuzare, inclusiv conspirație pentru a comite spionaj economic și furt de secrete comerciale. Guvernul a cerut o sentință de între 17 ani și jumătate și aproape 22 de ani de închisoare. Avocații lui Liew au susținut că el ar trebui să primească o pedeapsă maximă de opt ani.

La sentința pronunțată joi la tribunalul din Oakland, judecătorul districtual Jeffrey White a declarat că Liew, un cetățean american, „s-a întors împotriva țării sale de adopție din lăcomie”.

La proces, procurorii americani au declarat că Liew a plătit foști angajați de la compania chimică DuPont să dezvăluie secrete comerciale ce ar putea ajuta Pangang Group din China să dezvolte un pigment alb denumit dioxid de titan /”alb de titan” n.r./, cunoscut de asemenea ca TiO2. Pigmentul este folosit pentru o varietate de produse albe colorate, inclusiv la hârtie, vopsea și materiale plastice.

Procurorii de asemenea au acuzat Pangang Group, un producător de oțel din provincia Sichuan, în acest caz, dar punerea sub acuzare a stagnat după ce un judecător american a decis că încercările procurorilor de a notifica această companie chineză asupra acuzațiilor au fost insuficiente în mod legal. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata