Sub supravegherea FMI nici o ţară nu s-a stabilizat

După întreruperea negocierilor cu FMI şi delegaţia UE, guvernului ungar i s-au adus critici dure. Economistul Tamas Mellar, director de cercetare la Institutul de cercetare economică Szazadveg din Budapesta, atrage însă atenţia că până acum nicio ţară din lume nu a reuşit să obţină o stabilizare de succes şi convergenţă cu sfaturile şi sub supravegherea FMI, scrie ziarul ungar Magyar Nemzet.

Mellar este de părere că guvernul este decis să pună în aplicare programul de redresare economică. Pe termen scurt, acest lucru înseamnă dificultăţi serioase iar tocmai de aceea pare pentru unii atrăgător să se ascundă sub umbrela FMI.
Conform economistului, ‘nu trebuie uitat însă că experienţa celor patruzeci de ani care au trecut avertizează asupra faptului că ajutorul şi sfaturile aşteptate din afară au provocat noi datorii’.

Mellar consideră că întreruperea negocierilor şi „poftirea afară” a FMI pune pe termen scurt poveri serioase asupra ţării. Tocmai de aceea, guvernul ungar trebuie să-şi concentreze energia asupra modului de a administra financiar perioada imediat următoare.
Spaţiul de manevră şi aşa strâmt se restrânge acum şi mai mult, aşadar este nevoie de noi măsuri de corectare a echilibrului, chiar şi în afara celor 29 de puncte ale planului de acţiune guvernamental.

Mai trebuie, de asemenea, căutate noi surse de finanţare în lume, mai ales în ţările emergente, crede economistul. Expertul consideră că interesul fundamental al Ungariei este acela de a pune economia pe propriile picioare pe termen mediu, pentru a nu mai fi nevoie permanent de atragerea de surse străine. Pentru aceasta trebuie atins un excedent bugetar primar, pentru a putea fi redus nivelul datoriilor.

Totodată, în ce priveşte creşterea economică, trebuie pus accentul pe companiile majoritar autohtone, pentru ca deficitul de cont curent să nu genereze noi datorii. O modernizare economică şi o convergenţă de succes se pot imagina doar în baza stabilităţii financiare şi independenţei. Pentru aceasta trebuie asumate cheltuielile pe termen scurt amintite anterior.

În ce priveşte programele de modernizare şi stabilizare ale FMI, criticate dur de unii experţi renumiţi precum Joseph Stiglitz sau Paul Krugman, Mellar consideră că merită accentuat un fapt şi anume că până acum nicio ţară din lume nu a reuşit să obţină o stabilizare de succes şi convergenţă cu sfaturile şi sub supravegherea FMI.
Referitor la taxa bancară, aceasta nu afectează în mod esenţial şansele de creştere economică, crede expertul, dat fiind că băncile comerciale nu au jucat un rol decisiv în finanţarea companiilor autohtone mici şi mijlocii.

Este însă clar faptul că guvernul trebuie să rezolve problema accesului la credite al companiilor, prin crearea unei reţele naţionale de bănci, a unor societăţi de credit ş i prin redirecţionarea cu scop precis a economiilor de la casele de pensii private.
Economistul ungar a ţinut să reitereze faptul că ‘ajutorul şi sfaturile aşteptate din afară au provocat noi datorii şi s-au concretizat într-o spirală a restricţiilor permanentizată, care a ăcut imposibile obiectivele convergenţei şi modernizării’. Presiunea financiară internaţională tot mai mare reprezintă de aceea, în opinia sa, o posibilitate de clarificare a chestiunilor economice ale Ungariei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata