Suedia ar putea fi un model pentru Austria

În Austria, costurile pensionărilor anticipate explodează, mai ales că există companii precum OeBB (căile ferate austriece) unde vârsta de pensionare este în medie de 52 de ani.

În astfel de cazuri, modelul suedez ar putea fi fără doar şi poate o sursă de inspiraţie, acolo vârsta de pensionare fiind în aşa fel pusă la punct, încât fiecare angajat să poată vedea ce contribuţii a plătit şi cât va primi în urma acestora, scrie ziarul austriac Der Standard. Ţările scandinave sunt înaintea altora mai ales în materie de pensii, ocupare a forţei de muncă şi sănătate.

În Suedia, cota ocupată de angajaţii mai în vârstă este de mai multe ori mai mare decât în Austria. În timp ce în Suedia, 70 la sută dintre cei aflaţi în grupa de vârsta între 55 şi 64 de ani lucrează, în Austria procentul este de doar 38 la sută.
În unele domenii, ca de exemplu la OeBB, nu sunt activi nici măcar 5 la sută din cei cu vârste între 55 şi 64 de ani. Faptul că acest tip de sistem se apropie de limita finanţabilităţii reiese din cheltuieli.

Doar pentru cei 72.000 de pensionari ai OeBB, statul federal plăteşte în 2010 peste două miliarde de euro. Această sumă a crescut în ultimii şase ani cu 700 de milioane euro şi va creşte şi mai mult în cazul în care politicul rămâne impasibil. În ce priveşte sistemul de sănătate, există diferenţe esenţiale între Austria şi Suedia.

În timp ce în Austria vizita la medic este gratuită, cu excepţia taxei pentru reţetă, în Suedia sunt plătite diverse ‘taxe de utilizatori’. Urmarea este aceea că în Suedia costurile pentru sistemul de sănătate sunt mai scăzute iar oamenii mai conştienţi de costurile sistemului. Premierul suedez de succes, social¬democratul Goran Persson, aflat de mult timp în funcţie, accentua de curând la Viena tocmai acest aspect.

Suedia poate fi un model pentru Austria şi dintr-un al treilea punct de vedere. Realizările Suediei din anii ’90 ai secolului trecut, în scopul consolidării bugetului şi al abordării unor reforme structurale importante, sunt impresionante.
În Suedia, deficitul bugetar a fost transformat în câţiva ani, până în 2000, dintr-un minus de 12 la sută din PIB într-un plus de patru la sută. Nici Austria nu va putea scăpa de reforme structurale importante.

Pentru a-şi consolida bugetul, vor trebui reduse masiv cheltuielile, mai ales că veniturile la buget au scăzut în Austria, între 2008 şi 2010, cu 13 miliarde euro.
Analiştii merg însă prea departe atunci când afirmă că doar modelul scandinav reprezintă rezolvarea problemelor.
Ei trec sub tăcere unele detalii. Elevii suedezi au de exemplu de ani de zile rezultate tot mai proaste la testele Pisa de matematică şi ştiinţele naturii.

Ziarul german Die Zeit afirma în acest sens că, ‘după ce timp îndelungat, avantajele sistemului scandinav de învăţământ au fost elogiate, ies acum deodată la iveală neregulile’. Totodată, Suedia se luptă cu un şomaj ridicat în rândul tinerilor, în 2009 acesta ridicându-se la 24,2 procente.

În comparaţie, în Austria, şomajul în rândul tinerilor era pe locul 3 printre cele mai scăzute din Europa, nu în ultimul rând datorită ofertelor şcolare diferenţiate de formare profesională şi al formării duale.
Austria are însă nevoie de reforme urgente în educaţie, lumea şcolii trebuind adaptată vieţii şi pieţei muncii. Aici este în mod clar nevoie de acţiune, de negocierea unor noi reglementări de serviciu pentru profesorii noi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata