Suedia va expulza până la 80.000 de solicitanţi de azil respinşi

Suedia intenţionează să expulzeze până la 80.000 de migranţi intraţi pe teritoriul său în 2015 şi a căror cerere de azil a fost sau va fi respinsă, a afirmat miercuri ministrul de interne, Anders Ygeman, citat de AFP.

„Se discută despre 60.000 de persoane, însă se poate ajunge la 80.000”, a declarat ministrul pentru cotidianul financiar Dagens Industri (DI) şi postul naţional de televiziune (SVT), precizând că guvernul a cerut poliţiei şi Oficiului pentru migraţie să organizeze aceste repatrieri.

În mod normal, expulzările se efectuează cu zborurile de pasageri, dar ţinând cont de numărul amintit „va trebui să utilizăm mai mult avioane charter” special închiriate şi expulzările vor dura mai mulţi ani, a adăugat Anders Ygeman.

În 2015, 163.000 de refugiaţi au depus o cere de azil în Suedia, echivalentul a 1,3 milioane de persoane pentru o ţară de 80 de milioane de locuitori ca Germania, care a primit în aceeaşi perioadă 1,1 milioane de refugiaţi.

Dintre cele 58.800 de dosare prelucrate anul trecut de Oficiul suedez, 55% au fost acceptate, medie pe care se bazează ministrul pentru a-şi justifica cea mai ridicată estimare.

Aceasta s-ar putea dovedi excesivă, pentru că o parte importantă a deciziilor luate se referă la cereri depuse în 2014, atunci când criza migratorie nu atinsese încă punctul culminant.

În 2015, sirienii au sosit în masă, iar rata de acceptare a cererilor de azil variază considerabil în funcţie de naţionalităţi: 90% pentru sirieni, 35% pentru afgani şi numai 20% pentru irakieni, mai scrie AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata