Summitul G20 de la Londra: 20 decid pentru 200

 
America Latina ar vrea ca summitul G20 de la Londra sa ajute continentul sa majoreze sau cel putin sa mentina la actualul nivel exportul de marfuri sud-americane in Europa si SUA.
Africa ar dori ca Londra sa tina cont de problema muncitorilor africani din afara continentului, care pâna de curând trimiteau acasa bani in valoare de pâna la 25 de miliarde de dolari pe an, suma care in prezent s-a redus cu aproximativ o patrime.
 
Toate aceste frânturi de informatii scot la iveala faptul ca zilele acestea la Londra se vor reuni doar liderii a 20 de state, care vor decide, insa, pentru toate tarile lumii.
Daca numeri toate statele recunoscute si nerecunoscute, atunci numarul lor s-ar putea ridica la vreo 200, insa, potrivit celor mai rudimentare evaluari, G20 reprezinta pâna la 85% din economia lumii, de aceea tocmai membrii acestui grup vor trebui sa ia deciziile. În opinia RIA Novosti, acest lucru determina o anumita precaritate a situatiei.
 
Faptul ca ordinea mondiala este una inechitabila este evident chiar din cifrele sunt-amintite, dar, in afara de aceasta, respectiva lume s-a si stricat, iar acum un grup de lideri format ad-hoc va lua o decizie in legatura cu respectiva stare de lucruri.
 
Tarile care nu au fost invitate privesc la acest summit cu neliniste, gelozie, dar si cu speranta: poate ca cei mai bogati vor renunta, totusi, la o parte din egoismul lor? La ora actuala, lumea inconjuratoare a devenit pentru liderii sai mult mai importanta decât ieri.
 
Potrivit RIA Novosti, Londra nu mai este „lumea dezvoltata” impotriva „celei in curs de dezvoltare”, cum se intâmpla in reuniunile „G7” si, intr-o masura mai mica, in cele ale G8. De altfel, neputinta si inutilitatea G8 se explica tocmai prin faptul ca unii dintre liderii mondiali aparuti in ultimii ani – China, India, Brazilia si altii – s-au pomenit in afara acestui grup.
 
Totusi, ei erau invitati la toate reuniunile, care se desfasurau deja in format „8+5”, iar aderarea de noi membri in regim permanent era doar o chestiune de timp. În opinia RIA Novosti, actualul G20 oglindeste mai fidel lista de lideri mondiali decât grupul celor 5 membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU sau Grupul celor mai industrializate state din lume (G7).
 
În afara de aceasta, in noua distributie a fortelor, una care abia se formeaza, va avea de câstigat foarte mult acea putere care isi va asuma rolul de „promotor al intereselor celorlalte zeci de tari ale lumii”. Pentru ca viitorul le apartine acestor tari, iar criza financiara a apropiat si mai mult acest viitor.
De aceea, influenta si statutul de lider ii va reveni celui in spatele caruia se afla alti 20 care nu au fost invitati la summitul de la Londra, subliniaza RIA Novosti.
 
China, de exemplu, si-a creat in ultimii ani o adevarata retea de relatii cu lumea in curs de dezvoltare. Iar acum, expertii chinezi analizeaza summitul G20 tinând cont neaparat de opinia lumii arabe, a tarilor din Africa si a altor tari.
 
Asa gândeste o superputere globala. Vicepremierul chinez, Wang Qishan, atentiona in ajunul summitului in legatura cu masurile protectioniste, care presupun inchiderea pietelor dezvoltate in fata marfurilor din Africa si America Latina.
Devine clar de ce China va insista la Londra nu doar asupra implementarii unei noi valute internationale, care sa inlocuiasca dolarul, ci si asupra unui nou rol pentru Fondul Monetar International (FMI), care ar trebui sa se concentreze pe resuscitarea tarilor sarace.
 
Brazilia pare sa gândeasca din nou ca un reprezentant al unei parti intregi a lumii: al Americii Latine. La fel ca in cazul Chinei, aceasta atitudine fusese dictata de o indelungata si constienta politica a guvernului brazilian spre reorientarea relatiilor comerciale catre toate continentele. India si Rusia, in schimb, au fost prinse in ultimii ani de noul lor rol de „tari dezvoltare si in curs de dezvoltare”, pierzând multe dintr-o politica asumata fata de „lumea a treia”.
 
Rusia a cultivat prea insistent iluzia apartenentei sale la Occident si de aceea, de cele mai multe ori, se reprezinta doar pe sine. Acelasi lucru este valabil si pentru India. De aceea, in cadrul G20, pozitiile Indiei si Rusiei sunt mai slabe decât cele ale Chinei si Braziliei, considera RIA Novosti. Istoria mondiala abunda in incercari esuate de a construi un sistem de conducere globala.
 
Nimeni nu poate spune ce va deveni G20: un nou „birou politic mondial”, care va mai conduce lumea timp de alte câteva decenii, sau o organizatie inutila. Nimeni nu poate prevedea nici cât de utile se vor dovedi deciziile ce vor fi luate la Londra si cine le va pune in aplicare.
În schimb, contururile lumii de mâine pot fi usor de ghicit nu atât dupa deciziile luate de G20, cât mai ales dupa reactia zecilor de tari din afara acestui grup la o noua incercare de a face lumea „guvernabila”. În aceasta consta, de fapt, utilitatea summitului de la Londra, conchide RIA Novosti.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata