Sute de persoane au avut rezultate pozitive pentru Covid la festivalul Kumbh Mela

Sute de adepți, inclusiv nouă sfinți de top, au avut rezultate pozitive pentru Covid-19 în orașul Haridwar din India, unde s-au adunat mulțimi uriașe pentru a participa la festivalul Kumbh Mela.

Peste trei milioane de adepți hinduși s-au scăldat marți în râul Gange pentru a marca una dintre cele mai favorabile zile ale festivalului de două luni.

Se așteaptă ca milioane de oameni să repete ritualul miercuri.

India a raportat 184.372 de cazuri noi marți – cea mai mare creștere zilnică de până acum.

Mulți au criticat guvernul pentru că a permis festivalului să meargă înainte în mijlocul unei pandemii furioase.

Oficialii au spus că aproape 900.000 de oameni au făcut o baie în râul sfânt miercuri după-amiază, care este considerată a fi cea mai propice zi a întregului festival.
Hindușii cred că râul Gange este sfânt, iar o baie în apă îi va curăța de păcatele lor și va aduce mântuirea.

Oficialii poliției spun că se luptă să impună norme de siguranță din cauza mulțimilor uriașe de pe malurile râului din statul Uttarakhand din Himalaya.

Oficialii care conduc celula de testare a festivalului Covid-19 au declarat pentru BBC că din peste 20.000 de probe colectate în zonă marți, 110 au dat rezultate pozitive. Luni, 184 de adepți au dat rezultate pozitive. Au fost izolați, în timp ce alții au fost mutați la spitale din orașul Haridwar.

Dr. Arjun Sengar, ofițerul de sănătate de la Kumbh Mela, a declarat că și nouă lideri religioși de top au dat rezultate pozitive.

Narendra Giri, președintele unui consorțiu format din 14 grupuri hinduse, a dat rezultate pozitive. El a fost internat la All India Institute of Medical Sciences, care este un spital public de frunte, din Haridwar.

De asemenea, Akhilesh Yadav, fost ministru șef al statului vecin Uttar Pradesh, a dat rezultate pozitive. El a vizitat Haridwar duminică și a întâlnit câțiva sfinți de top, inclusiv pe domnul Giri.

Yogi Adityanath, actualul ministru șef al Uttar Pradesh, a dat rezultate pozitive, deși nu a vizitat festivalul.

Marți, Haridwar a înregistrat 594 de cazuri noi, aducând numărul total de cazuri active la 2.812. Între luni și marți, a înregistrat peste 1.000 de cazuri noi.

Au existat critici din ce în ce mai mari față de guvern pentru că a permis ca adunarea să aibă loc chiar dacă India înregistrează creșteri imense în cazurile zilnice. Experții în sănătate au făcut apel la anularea Kumbh, dar guvernul a continuat spunând că vor fi respectate regulile de siguranță. Tirath Singh Rawat, ministrul șef al Uttarakhand, a declarat presei că „urmăm liniile directoare ale ministerului sănătății și rata de recuperare este bună”.

„Aranjamentele sunt, de asemenea, adecvate pentru a face față oricărei situații.”

„Binecuvântările Ma [mamei] Ganga sunt acolo în curgerea râului. Deci, nu ar trebui să existe corona [virus]”, l-a citat agenția de știri ANI.

Guvernul spusese mai devreme că numai persoanelor cu teste negative Covid le va fi permis să intre în festival și că vor fi urmate măsuri stricte, precum distanțarea socială. Cu toate acestea, rapoartele spun că administrația se străduiește să mențină protocoalele de siguranță Covid la locul lor, mulți intrând în festival fără a arăta rezultate negative.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata