Țările din America Latină au convenit să impună sancțiuni unor membrii ai guvernului venezuelean

Țările din America Latină au convenit luni să împună sancțiuni unor membri ai guvernului președintelui venezuelean Nicolas Maduro ca parte a eforturilor de a-l determina să demisioneze din funcție, dar și-au exprimat rezerve cu privire la orice folosire a forței, potrivit Reuters.

Ministrul columbian de externe, Carlos Holmes Trujillo, a declarat că măsurile vor permite guvernelor să înghețe bunurile aparținând oficialilor din țările lorc are au legături cu Maduro, vizându-i pe cei suspectați de activități ilicite, corupție și încălcări ale drepturilor omului.

„Acest lucru permite țărilor din regiune să creeze, prin acțiune colectivă, condițiile pentru ca poporul venezuelez să trăiască liber mai devreme decât mai târziu. Este un pas transcendental de mare însemnătate în favoarea păcii și a legalității”, a afirmat ministrul columbian.

Liderul opoziției Juan Guaido a fost recunoscut ca lider al Venezuelei de către Statele Unite și majoritatea țărilor occidentale încă din ianuarie, dar Maduro păstrează recunoașterea Adunării Generale a ONU formată din 193 membri.

Echipa lui Guaido a apelat la realegerea frauduloasă a lui Maduro în 2018 și speră să folosească Adunarea ONU a liderilor mondiali dinn această săptămână pentru a face rost de mai mult sprijin, după luni întregi de discuții intrate în impas și eșuate.

Peru, Chile și Costa Rica au propus o modificare a Tratatului de la Rio – un tratat de apărare reciprocă din America Latină invocat de membrii Organizației Statelor Americane la începutul acestei luni, ca răspuns la criza politică și economică din Venezuela – pentru a exclude utilizarea forței.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata