Ţările din UE primesc cu răceală propunerea CE privind bugetele naţionale

Planurile controversate ale Comisiei Europene (CE) ca bugetele naţionale să fie aprobate în prealabil de către alte guverne europene, pentru a evita deficitele excesive, au fost primite cu răceală la reuniunea de la Madrid a miniştrilor economiei şi finanţelor din statele UE, ce s-a încheiat sâmbătă, 17 aprilie, informează Financial Times (FT).

Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a subliniat că propunerea de „revizuire colegială” este parte a unui demers de „guvernanţă economică” mai puternică în întreaga Europă, pentru a echilibra moneda unică utilizată de 16 ţări.
Deşi politica monetară din zona euro este unitară, politicile fiscale diferă, iar unele ţări – în special Grecia – s-au confruntat cu probleme în timpul crizei globale, în condiţiile în care deficitele bugetare depăşesc 10 la sută din PIB, contribuind la slăbirea euro.

Rehn a declarat că propunerea, care urmează să fie prezentată în întregime pe 12 mai, vizează „o evaluare sistematică şi riguroasă a bugetelor naţionale înainte ca acestea să fie prezentate în parlamentele naţionale”, fapt care să conducă la „acţiuni corective”, dacă este necesar.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogrupului, a sprijinit propunerea. „Este logic să se discute între miniştrii de finanţe liniile generale ale bugetului înainte ca aceste bugete să fie introduse în procedura parlamentară”, a spus el, negând că acest lucru ar diminua drepturile legislativelor naţionale.

Cu toate acestea, alte state membre au descurajat imediat posibilitatea de a restrânge sau a înlocui suveranitatea naţională asupra bugetelor. Elena Salgado, ministrul spaniol de finanţe, a declarat că nu se pune problema ca miniştrii europeni să voteze cu privire la bugetele naţionale ale altor ţări. „Ei nu vor înlocui deciziile luate de către parlamentele naţionale”, a spus ea. „Statele naţiune sunt complicate, la fel şi bugetele”, a precizat Salgado.

Joerg Asmussen, ministrul adjunct de finanţe al Germaniei, a respins, de asemenea, ideea diluării controlului naţional al bugetelor. El a spus că este „foarte clar că autoritatea bugetară naţională trebuie să rămână nerestricţionată, deşi facem în mod evident obiectul normelor Pactului de stabilitate şi de creştere.”

Potrivit FT, acest Pact de stabilitate al zonei euro – un acord larg încălcat legat de care se presupune că trebuie să limiteze deficitele bugetare anuale la 3 procente din PIB – este cadrul legislativ existent, imperfect, pentru coordonarea politicilor fiscale din Europa, iar unele dintre statele nordice din UE cele mai riguroase din punct de vedere fiscal sunt în favoarea consolidării lui.

La întrevederile lor de la Madrid, reprezentanţii zonei euro, şi apoi miniştrii de finanţe şi oficiali din toate cele 27 de state membre ale UE, au auzit avertismente repetate din partea CE şi a Băncii Centrale Europene cu privire la deficitele bugetare excesive şi planurile de austeritate post-criză inadecvate de a readuce sub control bugetele.

„În unele cazuri am observat probabil complacere privind ipoteze de creştere economică”, a declarat Jean-Claude Trichet, presedintele BCE. Şi economişti independenţi au criticat ţări precum Spania pentru utilizarea de previziuni prea optimiste de creştere în planurile lor de a reduce deficitele bugetare la ţinta de 3 la suta din PIB, până în 2013.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata