Ţările emergente iau măsuri pentru a contracara efectele devalorizării dolarului

Dupa interventii directe pe pietele valutare, cu scopul de a scadea valoarea monedelor lor nationale, anumite tari emergente au inceput sa ia masuri pentru a controla fluxurile de capital, informeaza cotidianul “Le Monde”.

Tarile emergente se confrunta cu aprecierea monedelor nationale fata de dolar si cu o crestere a capitalului strain investit in economiile lor. Acesti bani provin in cea mai mare parte din speculatii, numite si “carry trade”: investitorii imprumuta capital intr-o moneda cu o rata a dobânzii scazuta – in cazul de fata dolarul – si il reinvestesc in alte monede mai puternice, cu dobânzi mai mari.

În Rusia, presedintele Bancii Centrale, Serguei Ignatiev, a lasat sa se inteleaga ca ar fi util sa se ia anumite masuri pentru a controla fluxurile de capital. În Coreea de Sud, unde wonul s-a apreciat cu 36,5 fata de dolar de la inceputul lui martie, Banca Centrala a anuntat ca va accentua controlul la intrarile de capital strain. În Hong Kong, responsabilul autoritatii monetare, Norman Chan, a avertizat ca cresterea fluxului de capital pune probleme tarilor din intreaga Asie.

În Brazilia, unde realul s-a apreciat cu 41,5% fata de dolar din luna martie, guvernul a anuntat miercuri punerea in aplicare a unei taxe de 1,5% pe ADR (American Depositary Receipt), certificatele bursiere utilizate de straini pentru a investi la bursa braziliana. Din nefericire pentru aceste tari, analistii considera ca dolarul nu se va aprecia, atâta vreme cât politica monetara americana va fi la fel de generoasa.
Potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care si-a publicat joi estimarile, dobânda de referinta a Bancii Centrale a Americii “va ramâne constanta pâna la finalul lui 2010”, apoi va creste gradual, pentru ca, la finalul lui 2011, sa ajunga la 2,25%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata