Ţările emergente vor răsturna piaţa energiei nucleare civile

Coreenii, chinezii şi ruşii au pus ochii pe piaţa centralelor nucleare, care renaşte după lunga perioadă de stagnare care a urmat catastrofei de la Cernobâl, în 1986.

Succesul Coreii de Sud în ceea ce priveşte livrarea de patru reactoare emiratului Abu Dhabi – preferată consorţiului francez Areva-EDF-GDF Suez-Total-Alstom-Vinci – marchează o schimbare importantă pe această piaţă, scrie ziarul Le Monde.

Pentru prima dată, o ţară emergentă se impune pe piaţa energiei nucleare civile dominată de compania franceză Areva, de cea americană General Electric şi de cea americano-japoneză Toshiba-Westinghouse. Grupurile coreene, chineze şi ruse vor deveni actori redutabili într-un sector în care selecţia se va face pe baza criteriilor tehnologie, siguranţă şi preţ.

Piaţa este imensă şi ar putea reprezenta investiţii de peste 1.000 de miliarde de dolari până în 2030. În timp ce acum 31 de ţări exploatează 440 de reactoare (din care o parte va trebui să fie reînnoită), alte patruzeci – mai ales ţări emergente – vor să aibă acces la această sursă de energie pentru a-şi asigura necesarul de electricitate, a se pregăti pentru era post-petrol şi a-şi îmbunătăţi ‘bilanţul emisiilor de gaze’.

O piaţă în care schimburile Sud-Sud vor avea mari perspective. Peste 400 de proiecte, aflate în diverse stadii, ar putea fi aplicate până în 2030, potrivit World Nuclear Association. Japonia prevede construirea a cel puţin 14 centrale nucleare în următorii douăzeci de ani, după cum a scris duminică, 21 martie, ziarul japonez Nikkei Business Daily.

Nu toate aceste 400 de proiecte vor fi materializate, din cauza lipsei de materiale, de mână de lucru calificată şi de ‘cultură nucleară’ în numeroase ţări. ‘Până în 2015, un număr de 10 până la 25 de noi ţări vor pune în funcţiune prima lor centrală nucleară’, a arătat Yukiya Amano, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA).

Coreea de Sud şi preşedintele ei, Lee Myung-bak, supranumit ‘buldozeruľ de pe vremea când era patron la Hyundai, au mari ambiţii. După Abu Dhabi, compania de electricitate Kepco a semnat, la 10 martie, cu omologul turc EUAS, un contract preliminar pentru construirea unei centrale în nordul Turciei. Ankara doreşte să aibă o putere de 8.000-10.000 MW. Turcia negociază şi cu grupul rus Rosatom pentru un reactor în sudul ţării.

China, încă dependentă de americani şi de francezi pentru reactoarele de a treia generaţie, doreşte să exporte modele mai vechi. China National Nuclear Corporation (CNNC), primul grup de electricitate nucleară din ţară, şi-a exprimat această intenţie. Rivala sa, China Guangdong Nuclear Power Company (CGNPC), care a cumpărat două reactoare franceze de a treia generaţie EPR, şi-a modernizat singură centralele de a doua generaţie cumpărate de la Framatome, în anii 1990.

‘Chinezii sunt capabili să le construiască’, a afirmat Hervé Machenaud, noul responsabil cu producţia şi ingineria de la EDF. Directorul general al companiei nucleare chineze CGNPC, Quian Zhimin, confirmă: ‘Să achiziţionăm tehnologie datorită deschiderii pieţei, să importăm tehnologie avansată din străinătate, în vederea favorizării inovaţiei ca să devenim autonomi în domeniul proiectării.’ CGNPC trebuie, potrivit acestuia, ‘să dobândească competenţele necesare pentru a putea construi centrale 100% chineze’.

Această capitalizare a know-how-ului, pe baza în primul rând a tehnologiilor franceze, este cea care a permis coreenilor să se impună în faţa francezilor. În ceea ce priveşte Rusia, stigmatizată după Cernobâl, va reveni în forţă. Patronul holdingului public Rosatom, Serghei Kirienko, aminteşte că URSS a pus în funcţiune, în 1954, prima centrală nucleară din lume.

Vladimir Putin stabilise în 2006 o foaie de parcurs ambiţioasă şi a lansat restructurarea sectorului nuclear. Preşedintele rus estima că ţara sa trebuia să fie ‘activă’ în cucerirea pieţelor străine. Rosatom a ales varianta parteneriatelor şi dacă acordul strategic, în curs de negociere cu compania germană Siemens, va fi adoptat, concurenţa ruso-germană va fi redutabilă.

Chiar dacă afirmă că piaţa este ‘mondială’, patronul Rosatom prospectează mai întâi ţările din fosta Uniune Sovietică, din Europa orientală până în Caucaz şi Asia Centrală, sau ţările prietene precum India, unde va construi 12 reactoare, dintre care jumătate până în 2017. Iranul, Turcia şi lumea arabă sunt, de asemenea, vizate. Rosatom aspiră chiar mai departe, la America Latină.
Coreea de Sud vizează Asia şi ţările din Golf. China ar putea intra în concurenţă cu Japonia în Asia, unde Thailanda, Filipine, Vietnam, Myanmar şi Malayezia au lansat programe.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata