Taxa pe corporaţii în Marea Britanie va scădea sub 15% pentru a atenua şocul investitorilor după Brexit

Ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, intenţionează să reducă taxa pe corporaţii la mai puţin de 15%, de la 20% în prezent, într-o încercare de a atenua şocul investitorilor, după ce alegătorii din Marea Britanie au votat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană (Brexit), a anunţat duminică, 3 iulie, publicaţia Financial Times, transmite Reuters.

De asemenea, oficialul britanic a declarat că va impulsiona relaţiile dintre Regatul Unit şi China, unde va efectua o nouă vizită comercială anul acesta.

Osborne a explicat că vrea să construiască „o economie supercompetitivă”, cu taxe scăzute pentru mediul de afaceri şi orientată global.

Ministrul britanic de Finanţe nu a specificat când va fi redusă taxa pe corporaţii sub 15%. Bugetul pe acest an, anunţat în martie, include o reducere a taxei pe corporaţii la 17% până în 2020.

Media taxei pe corporaţii este de aproximativ 25% în statele din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Cele 34 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Duminică, Reuters a prezentat un mail intern al OECD în care organizaţia apreciază că o nouă reducere a taxei pe corporaţii în Marea Britanie este puţin probabilă dar, dacă va avea loc, „va transforma economia ţării într-un fel de paradis fiscal”.

Vineri, George Osborne a afirmat că a abandonat obiectivul de a reveni pe excedent bugetar până în 2020, după ce alegătorii din Marea Britanie au votat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană. Revenirea pe excedent bugetar era cea mai râvnită ţintă a oficialului britanic, pentru îndeplinirea acesteia fiind adoptate măsuri dure de austeritate în ultimii ani.

Totuşi, George Osborne a adăugat că Marea Britanie trebuie să fie „realistă privind obţinerea unui excedent bugetar până la sfârşitul deceniului”.

Economia britanică arată „semne clare” de şoc după votul pentru ieşirea ţării din UE, a avertizat Osborne.

„Trebuie să furnizăm credibilitate fiscală, continuând măsurile dure pentru reducerea deficitului, în timp ce trebuie să fim realişti în privinţa obţinerii unui excedent bugetar până la sfârşitul deceniului. Exact acesta este scopul reglementărilor noastre fiscale”, a continuat acesta.

În 2010, când Osborne a preluat Ministerul de Finanţe, deficitul bugetar depăşea 10% din PIB. De atunci, măsurile de austeritate au dus la reducerea deficitului până sub 4% din PIB în anul financiar care s-a încheiat la 31 martie 2016. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata