Ţeapă de 40.000 euro: ţiganii care au fugit din Belfast se întorc rapid în Irlanda de Nord

– Românii din Belfast care au incercat sa se refugieze de teama rasistilor intr-o biserica si au primit apoi bani pentru a se intoarce in tara natala, au revenit la Belfast, noteaza cotidianul britanic The Times, subliniind ca unii dintre acestia este posibil sa se fi intors in Irlanda de Nord la doar câteva zile dupa ce au zburat in vestul României, pe banii contribuabililor nord-irlandezi.

.

Imaginile difuzate in iunie de televiziuni care aratau o femeie inspaimântata si un copil protejati de politie i-au adus Belfastului o publicitate nefasta, in pofida ajutorului imediat primit de familiile rome din partea Oficiul Locativ din Irlanda de Nord (Northern Ireland Housing Executive), care le-a oferit gazduire timp de o saptamâna si le-a platit 40.000 de lire sterline sa se intoarca acasa.

Aproximativ 12 din cei 100 de români care au parasit Irlanda de Nord s-au intors, iar Naomi Long, primarul Belfastului, sustine ca acestia au dat orasului votul lor de incredere.

Pe de alta parte, ascultatorii care au sunat la o populara emisiune de radio, au acuzat autoritatile ca au fost trase pe sfoara platindu-le romilor “o vacanta pe gratis”.

Mai multi romi care lucreaza intr-o spalatorie din sudul Belfastului au declarat pentru The Times ca sunt bucurosi ca s-au intors.

“Nu este de lucru in România, aici este mai bine pentru noi”, a declarat unul dintre ei. Mai mult, un barbat de etnie roma sustine ca poate câstiga 330 de lire pe saptamâna pentru 55 de ore de lucru manual, o suma uriasa prin comparatie cu ce poate câstiga in România. El adauga ca majoritatea romilor din Irlanda de Nord nu au dorit sa plece, insa nu a existat alta optiune atunci când intimidarile rasiste au atins punctul culminat.

Anna Lo, membra a Adunarii Irlandei de Nord pentru Belfastul de Sud, unde au fost sparte mai multe geamuri ale caselor inchiriate de comunitatea roma, estimeaza ca s-au intors in jur de 12 romi.

Lo este de parere ca familiile acestora vor reveni si ele in curând, la timp pentru ca copii acestora sa inceapa noul semestru la scoala, in aceasta luna.

Totodata, ea a confirmat ca, pe lânga banii primiti pentru casa si pentru zborul acasa, fiecare rom a primit 100 de lire pentru a-si acoperi cheltuielile personale de calatorie.

“Li se permite doar sa preia slujbe care nu se ocupa aici, pe care localnicii nu le doresc”, a precizat Lo. “Nimeni nu le-a platit drumul inapoi”, adauga ea. Totodata, Lo sustine ca romii au declarat inainte sa plece ca unii dintre ei se vor intoarce. “Le-a placut aici foarte mult si au apreciat generozitatea si bunatatea oamenilor”, subliniaza ea. “Sunt foarte bucuroasa ca s-au intors, insa ei se confrunta inca cu dificultati, cum ar fi aceea ca nu au acces la fondurile publice”, adauga Lo.

De asemenea, politiciana atrage atentia ca romii nu au dreptul decât la ingrijire medicala de urgenta, fiind necesare 12 luni de munca neintrerupta la un singur angajator inainte ca ei sa poata solicita beneficii. “Suntem o tara bogata…ar trebui sa fim mai generosi”, crede aceasta.

Pe de alta parte, ministrul de finante nord-irlandez Sammy Wilson, considera ca intoarcerea romilor are consecinte neplacute. “Vreau sa stiu contextul in care se intorc”, declara el, precizând ca “data trecuta, acuzatiile au fost ca au fost adusi aici de catre proprii oameni pentru a fi exploatati, cazati in conditii complet nesatisfacatoare si probabil pusi sa lucreze pentru o suma sub salariul minim”.

În acest context, Wilson adauga ca nu vrea sa incurajeze aceasta revenire, deoarece “ea aduce probleme nu doar pentru cei care se intorc, ci si pentru societatea in care se intorc”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata