Tensiunile cu Moscova obligă Minskul să caute un nou partener energetic în Iran

Ministrul de externe al Republicii Belarus, Serghei Martânov, desfăşoară săptămâna aceasta o vizită oficială în Iran, vizită pe care analiştii o consideră una de pregătire a celei pe care o va desfăşura în viitorul apropiat însuşi preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

Se estimează că Lukaşenko şi omologul său iranian Mahmud Ahmadinejad vor da starul oficial lucrărilor comune de exploatare a unui zăcământ petrolier de pe teritoriul Iranului. Într-adevăr, Belarus şi Iran au multe teme de discutat, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta. Cele două ţări desfăşoară în comun lucrări de exploatare a zăcămintelor petroliere, încet dar sigur se realizează proiectul privind asamblarea la Minsk a automobilelor iraniene ‘Samanď.

De asemenea, în Belarus funcţionează două bănci cu capital iranian. Nu în ultimul rând, ambasadorul Iranului la Minsk, Seyed Abdollah Hosseini, le-a propus recent companiilor belaruse să participe la licitaţii pentru exploatarea zăcămintelor de gaz natural. ‘Companiilor belaruse li se va acorda sprijin special’, a promis atunci ambasadorul iranian.

Relaţiile dintre Iran şi Belarus s-au relansat după întrevederea dintre preşedinţii Lukaşenko şi Ahmadinejad în cadrul ultimului summit al Mişcării de Nealiniere. Ambele ţări au relaţii complicate cu Occidentul, pronunţându-se împotriva unei lumi unipolare. Este adevărat ca această unitate politică nu are deocamdată corespondent în viaţa economică: schimbul comercial dintre cele două ţări este la nivelul de numai 70 de milioane de dolari pe an.

În ceea ce priveşte sus-menţionatul proiect privind asamblarea automobilelor ‘Samanď, acesta provoacă, deocamdată, mai multe probleme, decât avantaje: maşinile iraniene asamblate lângă Minsk nu sunt de o calitate foarte bună, însă au preţuri destul de mari şi din acest motiv nu au căutare în rândul belaruşilor. În locul miilor de maşini programate a fi asamblate în Belarus, abia se reuşeşte asamblarea şi realizarea câtorva sute. Mari speranţe îşi pune această întreprindere mixtă în crearea Uniunii Vamale din spaţiul CSI.

De peste un an de zile o întreprindere belaruso-iraniană extrage petrol în Iran în regim de testare, aşteptând vizita lui Lukaşenko în această ţară pentru a inaugura în mod oficial zăcământul şi a trece la exploatarea industrială a acestuia. Judecând după schimbul activ de vizite oficiale ce se desfăşoară între cele două ţări, este de aşteptat ca în viitorul apropiat şi Lukaşenko să se deplaseze la Teheran, prognozează cotidianul.

Iranul şi Republica Belarus explorează în comun zăcământul ‘Jofeir’, ale cărui rezerve sunt estimate la 2,1 miliarde de barili. Pe fondul problemelor privind livrările de petrol din Rusia – deocamdată singurul furnizor al acestui tip de combustibil în Belarus – lansarea proiectului iraniano¬belarus de extragere la capacitate maximă a petrolului din acest zăcământ va reprezenta o victorie a Republicii Belarus în obţinerea independenţei sale energetice, mai notează publicaţia rusă.

De altfel, dobândirea de petrol în Iran nu este singurul lucru pe care îl face Belarus pentru diversificarea importurilor sale energetice, subliniază Nezavisimaia Gazeta, amintind că o întreprindere mixtă belaruso-venezuelană exploatează deja un zăcământ petrolier nu departe de Caracas. Toamna aceasta, întreprinderea anunţa că a reuşit să extragă primul său milion de tone de petrol.
Deocamdată, Belarus vinde pe piaţa mondială petrolul extras în străinătate. Însă, în opinia analiştilor, scumpirea petrolului rus va determina Minskul să se gândească la reorientarea spre propriile întreprinderi de prelucrare a ţiţeiului dacă nu a petrolului iranian şi venezuelan, atunci cel puţin a petrolului caspic, notează în final ziarul rus.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata