Terapie prin scris impotriva atentatelor din 11-S si 11-M

 
Cum poate fi asimilat un atentat de magnitudinea celor din 11 septembrie si 11 martie? Cum poate fi recuperata normalitatea dupa o asemenea tragedie traita? Asternerea pe hârtie a sentimentelor poate ajuta pe termen lung, dupa cum arata un studiu realizat de cercetatori spanioli, care au comparat reactiile cetatenilor spanioli cu cele ale americanilor, dupa atentatele asupra Turnurilor Gemene si trenurilor din gara Atocha, noteaza ziarul El Mundo.
 
"Dupa atentate ne temeam ca populatia va fi afectata de stresul posttraumatic”, a explicat Itziar Fernandez, de  la Universitatea Nationala de Educatie  la Distanta  (UNED) si autoare a studiului publicat in revista  International Journal of  Clinical and Health Psychology. 
 
La  acest proces de recuperare a ajutat foarte mult scrisul.Cercetatorii au analizat relatarile a 325 de persoane care traiau in SUA in momentul producerii atentatelor de la 11 septembrie si le -au comparat cu cele scrise de 333 de rezidenti in Spania in timpul atentatelor din 11 martie.
 
Textele au fost scrise intre saptamâna a treia si a opta dupa producerea atentatelor. În aceasta perioada, indiferent de loc sau de cultura, sentimentele care intervin dupa acest tip de evenimente sunt universale. Referirile la furie, suparare, neputinta sau alte emotii negative au fost similare la ambele populatii.
 
Dar a existat si o deosebire importanta intre spanioli si americani. În timp ce primii si-au incadrat relatarile in grup folosind foarte mult persoana a doua si a treia, americanii au dat dovada de o personalitate mai individualista scriind adesea la persoana intâi.
„O deosebire care s -a remarcat si la vremea respectiva, având in vedere ca dupa atentatele de la 11 septembrie nu au existat manifestatii de solidaritate, asemeni celor multitudinare dupa atentatele de la 11 martie", arata Fernandez, care pune acest lucru pe seama traditiei culturale.
 
Dincolo de aceasta diferenta, studiul arata ca asternerea pe hârtie a emotiilor are efecte pozitive pentru toate persoanele, pentru ca le ajuta sa se descarce si sa dea un sens celor intâmplate. „Desi pe termen scurt simptomele afective se agravau in rândul victimelor (pentru ca, povestindu -le retraiau tragedia, fapt ce le inrautatea starea negativa), pe termen mediu si lung le-a ajutat sa se simta mai bine si sa viziteze mai rar medicul”, se arata in studiu.
 
Totusi, efectul este contrar prin consumul excesiv de mass-media. La 8 saptamâni dupa atentate, studiul a constatat ca persoanele care urmareau in mod repetat imaginile atentatelor se simteau mai rau decât cele care se uitau mai putin la televizor.
 
Sentimentele negative care apar dupa un atentat trec prin diferite faze: stare de soc, inhibitie si adaptare. În primele 3 zile de la eveniment , victima se gândeste la cele intâmplate si vorbeste mult pe  aceasta tema.  Dupa 3 sau 4 saptamâni, nevoia  de  a  vorbi este  mai mica, dar  apar si sentimentele de anxietate si tristete.
 
Dupa doua luni, atât gândurile cât si conversatiile diminueaza iar persoana incepe sa se simta mai bine. În termeni emotionali, indivizii reactioneaza in mod similar, experimentând aceleasi sentimente care merg de la teama, la furie si de la tristete la depresie”, explica cercetatorii care au verificat ca  orice emotie  pozitiva  sau vesela  in aceste zile  este considerata nepotrivita.
 
Efectele pozitive ale scrisului sunt bine cunoscute de terapeuti, care incearca sa impinga persoana care a suferit o trauma sa astearna in scris cele intâmplate, sa reconstruiasca imaginile si senzatiile pentru a le da un inteles global, pentru a descoperi de ce si cum s-a intâmplat. În ce priveste cuvintele folosite de martorii la evenimentele din 11 septembrie si 11 martie, au predominant cele derivate din „moarte” si „terorism”.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata