Terenurile unor tătari din Crimeea vor fi confiscate, anunţă autorităţile proruse

Unele comunităţi ale minorităţii tătare din Crimeea vor fi deposedate de terenurile pe care s-au instalat în ultimii ani, a declarat marţi vicepremierul acestei provincii separatiste, Rustam Temirgaliev, citat de agenţia RIA Novosti.

‘Dorim să legalizăm prin înţelegeri toate parcelele ocupate de tătarii crimeeni. Le vom cere să elibereze o parte din terenuri, întrucât avem nevoie de ele în scopuri sociale’, a spus oficialul prorus într-un interviu acordat agenţiei RIA Novosti, el susţinând că tătarii vizaţi de această măsură le-au ocupat ilegal. ‘Dar suntem dispuşi să oferim şi să legalizăm multe alte parcele pentru activitatea normală a tătarilor crimeeni’, a adăugat vicepremierul.

Pe de altă parte, el a mai precizat că liderii comunităţii tătare vor primi funcţii în conducerea parlamentului şi a guvernului regional, pentru a se bucura de o reprezentare justă în organele de putere ale noii republici care şi-a autoproclamat independenţa faţă de Ucraina şi a fost anexată marţi oficial de Rusia.

Liderul tătarilor din Crimeea, Refat Ciubarov, a calificat drept ‘farsă’ referendumul la care 96,77% dintre participanţi s-au pronunţat pentru alipirea Crimeii la Federaţia Rusă. El avertizează că, în unele localităţi unde majoritatea populaţiei este tătară, rezultatele votului au fost manipulate de autorităţile proruse.

Comunitatea tătară din Crimeea numără mai puţin de 300.000 de membri. Dar ea a fost majoritară până la cucerirea acestui teritoriu de către imperiul rus în secolul al XVIII-lea. Ulterior, tătarii din Crimeea au devenit victime ale represiunii, foametei şi deportărilor. Acuzaţi că au colaborat cu Germania nazistă, tătarii au fost deportaţi în masă în timpul dictaturii staliniste. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata