Testele nucleare franceze au contaminat 110.000 de persoane în Pacific, potrivit studiului

Un studiu a afirmat că Franța a ascuns adevăratul impact al testelor sale nucleare în Pacific din anii 1960 până în anii 1990.

Cercetătorii au folosit documente, calcule și mărturii militare franceze declasificate pentru a reconstitui impactul mai multor teste.

Ei au estimat că aproximativ 110.000 de persoane din Polinezia Franceză au fost afectate de căderea radioactivă.

Numărul reprezenta „aproape întreaga” populație la acea vreme, au descoperit cercetătorii.

Polinezia Franceză, un teritoriu francez alcătuit din sute de insule și atoli, inclusiv Tahiti, a fost locul a zeci de teste nucleare de-a lungul a 30 de ani.

Pe parcursul a doi ani, cercetătorii au analizat în jur de 2.000 de documente publicate de armata franceză și au recreat impactul „celui mai contaminant” dintre testele nucleare ale Franței efectuate între 1966 și 1974.
Studiul a fost realizat într-o colaborare între site-ul de știri francez Disclose, cercetătorii de la Universitatea Princeton și firma britanică Interprt.
Cel de-al 41-lea test a avut loc peste atolul Mururoa la 17 iulie 1974, când norul atomic a luat o traiectorie diferită de cea planificată. La aproximativ 42 de ore după testul cu numele de cod Centaur, „locuitorii din Tahiti și din insulele din jur ale grupului Windward au fost supuși unor cantități semnificative de radiații ionizante”, se arată în raport.

Zona găzduia 110.000 de oameni, iar orașul principal din Tahiti, Papeete, avea o populație de doar 80.000.

Conform anchetei, radiația rezultată din testele franceze a fost între două și 10 ori mai mare decât estimările date de Comisia pentru energie atomică (CEA) din Franța într-un raport din 2006.

Un motiv, conform concluziilor, este acela că CEA „nu a ținut cont întotdeauna de consumul de apă de ploaie contaminată” la calcularea dozei de radiații la care ar fi putut fi expuși indivizii.

Catherine Serda, care era un copil la momentul testelor, a declarat pentru postul radio France Inter că opt membri ai familiei sale s-au îmbolnăvit de cancer. „Acest lucru nu este normal. De ce avem atât de mult cancer acolo?”

Studiul CEA a fost utilizat ca bază pentru a determina dacă oamenii erau eligibili pentru compensații din partea guvernului francez.

Șeful comisiei franceze de compensare a victimelor nucleare, Alain Chrisnacht, a declarat presei franceze că impactul asupra zonei Tahiti a fost deja documentat și că a fost convenit un număr mare de cereri de despăgubire.

Cu toate acestea, în raport se menționează doar 63 de civili polinezieni care au primit despăgubiri până acum.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata