„The Broad”, un nou muzeu de artă contemporană inaugurat la Los Angeles

Un nou muzeu de artă intitulat „The Broad” a fost inaugurat duminică, 20 septembrie, la Los Angeles, cuprinzând o colecție de 2000 de lucrări achiziționate de miliardarii filantropi Eli și Edythe Broad și care reprezintă una din cele mai importante colecții de artă contemporană de după război, informează „The Economist”.

Colecția, ale cărei lucrări au fost adunate timp de peste 50 de ani, reunește lucrări ale unor artiști contemporani de top de la Jean-Michel Basquiat la Andy Warhol, relatează DPA.

Printre cele mai importante exponate ale muzeului se numără cele ale fotografei americane Cindy Sherman și colecții semnificative din operele pictorului pop-art american Roy Lichtenstein și ‘instalații’ ale germanului Joseph Beuys, precum și lucrări de referință semnate de Jasper Johns, Cy Twombley, Barbara Kruger, Robert Rauschenberg și Damien Hirst.

Cei mai renumiți artiști plastici ai momentului din New York — Christopher Wool, John Currin, Glenn Ligon și Kara Walker — sunt incluși în colecțiile muzeului, menționează ‘The New Yorker’.

Muzeul se mândrește, de asemenea, cu o vastă colecție de lucrări ale artiștilor contemporani germani, între care Joseph Beuys, Anselm Kiefer, Georg Baselitz, Thomas Struth și Imi Knoebel.

Prima expoziție din colecțiile muzeului este o prezentare cronologică a artiștilor americani, începând cu Andy Warhol și Robert Rauschenberg și continuând cu artiști mai recenți, între care Takashi Murakami cu o pictură murală de mari dimensiuni inspirată de dezastrul de la Fukushima și un emoționant tablou intitulat „Cairo”, pictat de Julie Mehretu în 2013.

Întreaga colecție a muzeului este estimată la două miliarde de dolari, iar muzeul are o dotare inițială de 200 de milioane de dolari.

„Odată cu deschiderea muzeului The Broad, Los Angeles a devenit fără dubiu capitala artei contemporane a lumii”, a spus Eli Broad, citată de agenția DPA, adăugând că orașul are acum mai mult spațiu muzeal pentru arta contemporană decât orice alt oraș din America de Nord. De altfel ‘The Broad’ este situat vis-a-vis de celebrul Museum of Contemporary Art din Los Angeles, precizează ‘The New Yorker’.

Colecția este prezentată într-o clădire nouă, asimetrică, ce dispune de 11.148 de metri pătrați de spații de expunere, înconjurată de o formă de fagure din beton alb, concepută de designerii de la firma de arhitectură ‘Diller Scofidio & Renfro’ din New York. Clădirea este descrisă de vizitatori ca evocând un coral gigant sau un burete de mare.

Muzeul pare deja să fie de mare interes pentru public, atras și de politica sa de acces gratuit al vizitatorilor. De altfel, cu trei zile înainte de inaugurare, peste 85.000 de persoane rezervaseră deja bilete de intrare la muzeu, menționează DPA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: en.wikipedia.org, EPA

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata