The Lancet îşi exprimă indignarea în legătură cu procedura de interzicere a drogului „miau-miau”

Guvernul britanic a inclus, la 16 aprilie, pe lista substanţelor psihoactive interzise mefedrona, supranumită ‘miau-miau’ şi extrem de populară în rândurile tinerilor, precum şi alte preparate asemănătoare. În urma acestei decizii, prestigioasa revistă medicală britanică The Lancet publică un articol extrem de critic la adresa procedurii de interzicere a acestei substanţe.

Motivul juridic pentru interzicerea mefedronei, care potrivit mass-media britanice ar fi provocat decesul a 25 de persoane, l-a constituit raportul ‘Consideration of the cathinones’, elaborat de Consiliul consultativ pentru lupta cu consumul exagerat de stupefiante (ACMD), consiliu din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Marii Britanii.

Activitatea acestui organism se află în atenţia opiniei publice din octombrie 2009, când şeful ACMD, David Nutt, a fost demis pentru criticile aduse modului în care guvernul abordează problema marijuanei şi metilendioximetamfetaminei (Ecstasy). În urma lui Nutt, ACMD a fost părăsit din proprie iniţiativă de alţi şapte experţi, nemulţumiţi de amestecul guvernului în atribuţiile consiliului ştiinţific.

Ultimul dintre aceşti experţi, Eric Carlin, şi-a dat demisia din ACMD după decizia privind interzicerea mefedronei. Carlin şi-a motivat gestul prin faptul că decizia privind interzicerea substanţelor de tipul mefedronei a fost luată de consiliu pe baza compoziţiei lor chimice şi nu pentru a diminua daunele pe care aceste substanţe le-ar avea pentru sănătatea societăţii. După cum a scris Carlin pe blogul său, ‘am fost supuşi unor presiuni nejustificate din partea mass-media şi politicienilor, pentru a lua o decizie de interzicere cât mai rapidă şi mai fermă’.

În articolul publicat în The Lancet se spune că raportul ACMD ce recomandă interzicerea mefedronei conţine informaţii ştiinţifice destul de modeste referitor la această substanţă. Lipsesc inclusiv dovezi clare privind legătura dintre consumul acesteia şi decesele ce fuseseră oglindite în presă.

În afară de aceasta, revista invocă mărturii ale altor membri ACMD, potrivit cărora dezbaterea raportului mai continua atunci când succesorul lui Nutt, Les Iverson, părăsise în grabă sala de şedinţe pentru a reuşi să-i aducă la cunoştinţă ministrului de interne, Alan Johnson, recomandările privind interzicerea respectivelor substanţe, înainte de conferinţa de presă a acestuia din urmă.

După cum notează The Lancet, ‘este mult prea uşor şi potenţial contraproductiv să interzici fiecare substanţă nouă, în loc să încerci să înţelegi motivaţia tinerilor şi a încerca să o influenţezi’. ‘Trebuie să sprijinim un mod de viaţă sănătos, în loc să-i pedepsim pur şi simplu pe cei care încalcă normele sociale’, se spune în articolul din revista medicală.

De asemenea, redacţia publicaţiei subliniază că interzicerea substanţei exclude practic posibilitatea studierii ştiinţifice a acesteia şi, prin urmare, va îngreuna elaborarea unor recomandări privind reabilitarea medicală pentru consumatorii de mefedronă.

În încheiere, The Lancet declară că situaţia din jurul activităţii ACMD şi interzicerea mefedronei demonstrează ‘un tragic sfârşit al cooperării dintre guvern şi ştiinţă’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata