Tigăile de teflon afectează… calitatea spermei!

Tigaile antiadezive contin acid perfluorooctanoic (PFOA), o substanta care ar provoca o scadere a calitatii spermei, potrivit Retelei Mediu-Sanatate, preluate de cotidianul francez Liberation.

În primul rând tigaile antiadezive, dar si ambalajele de floricele de porumb sau de pizza, utilizate ca atare in cuptoarele cu microunde, contin PFOA, o substanta care, adaugata la alti compusi perfluorati, ar provoca degradarea calitatii spermei. Reteaua Mediu-Sanatate, care reuneste ONG-uri, profesionisti din sanatate, oameni de stiinta si diferiti cetateni, a lansat miercuri, 30 septembrie, un semnal de alarma asupra PFOA, care intra in alcatuirea compusilor perfluorati (atomi de carbon si de fluor), o familie care cuprinde sute de substante.

PFOA, hidrofug si oleofug, ca si alti perfluorati, se utilizeaza la fabricarea tigailor antiadezive. Se mai regaseste in unele ambalaje de alimente, in textilele impermeabile, in Primul turist “clovn” în spaţiu
Miliardarul canadian Guy Laliberte, fondatorul Circului Soleil, s-a imbarcat miercuri, 30 septembrie, la bordul unei rachete rusesti Soiuz catre Statia Spatiala Internationala (SSI), unde a promis sa duca simtul umorului si sa imparta nasuri rosii.

Fostul inghititor de foc, care a platit 35 de milioane de dolari pentru a-si implini visul din copilarie la a 50-a aniversare, ar putea sa fie ultimul turist in spatiu multi ani de aici inainte, potrivit La Libre Belgique. Nava spatiala a decolat din Centrul spatial Bayconur, din stepa desertica a Kazahstanului. Zece minute mai târziu, se plasase pe orbita.covoarele tratate impotriva petelor. Este unul dintre perfluoratii cei mai folositi, alaturi de PFOS (acid perfluorooctan sulfonic), interzis de anul trecut, dar a carui durata de viata in mediul ambiant si in organism (ca si a PFOA) este in jur de 10 ani.

Conform Centrelor de control si de prevenire a bolilor (CDC), PFOA a fost depistat in sângele a 98% dintre americani. Nu exista date pentru Franta, dar “si noi suntem americani, ca si altii”, a spus Andre Cicolella, purtatorul de cuvânt al Retelei si cercetator in domeniul sanatatii mediului. PFOA se regaseste si in apele râurilor (al treilea compus cel mai des detectat).

Potrivit lui Andre Cicolella, PFOA este considerat de Uniunea Europeana (UE) ca prezentând riscul de a produce in timpul sarcinii efecte nefaste asupra copilului, fiind nociv prin inhalare si ingestie si posibil creator de efecte ireversibile. El ar fi clasificat in categoria C3 in ceea ce priveste riscul de cancer, in aceasta categorie fiind incluse “substantele ingrijoratoare”, dar fara probe suficiente.

Agentia de Siguranta Sanitara a Alimentelor (AFSSA) a oferit informatii despre PFOA in martie, pe care le-a reluat pe site-ul sau marti. Se arata ca, “pe baza tuturor datelor disponibile”, expunerea consumatorului “la conditiile reale de utilizare” ale tigaii antiadezive este de “600 de ori mai mica decât doza zilnica tolerabila”. Reteaua Mediu-Sanatate regreta ca AFSSA nu a luat in consideratie “alte surse de expunere decât tigaile teflon”, ca si efectele expunerii combinate la alti compusi perfluorati. Mai multe studii citate de Retea subliniaza nocivitatea acestui element perturbator endocrin, mai ales adaugat la altele.

Un studiu realizat de cercetatori danezi si publicat in revista “Environmental Health Perspectives” arata ca la barbatii care au cel mai mare procent de perfluorati (PFOA+PFOS), numarul mediu al spermatozoizilor este de 2,5 ori mai mic (6,2 milioane in medie) decât la barbatii care au continut scazut de perfluorati (15,5 milioane). Nivelul depaseste cu putin pragul de fertilitate (5 milioane).

Alte studii sugereaza ca expunerea combinata de PFOA si PFOS ar putea diminua fecunditatea la femei sau ar determina o scadere a greutatii si inaltimii noilor nascuti. Reteaua solicita AFSSA sa-si revizuiasca expertiza si ca aceste substante “sa fie retrase din tot ceea ce vine in contact cu alimentele”. Pâna atunci, Andre Cicolella recomanda cel putin revenirea la tigaile din materiale clasice, cum ar fi fonta, otelul sau inoxul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata