Timpul parţial de lucru are efecte asupra moralului

Timpul parţial de lucru, efectuat conform unui contract pe durată limitată, tendinţă care creşte în Franţa şi în multe alte ţări de aproape două decenii, are ca efect înmulţirea tulburărilor depresive ale salariaţilor, este concluzia unui studiu asupra slujbelor flexibile, publicat marţi, 23 februarie, în Buletinul epidemiologic săptămânal, şi preluat de publicaţia franceză Le Point.

În timp ce anchetele au arătat deja că persoanele care lucrează pe durată determinată (contract cu durată limitată, contract sezonier, interimat) sunt mai des victime ale depresiei, ale unor probleme musculare şi ale oaselor, ca şi ale unor accidente de muncă decât cele cu contract pe durată nedeterminată, slujbele part-time au fost puţin studiate.

Puţinele analize ale legăturilor între timpul parţial şi sănătatea mintală au stabilit mai degrabă că nu există nicio relaţie, ‘însă aceste studii nu fac diferenţa între a alege să lucrezi part-time şi a fi obligat să-l faci’, spun cercetători de la Institutul naţional de Supraveghere sanitară. Este unul din atuurile anchetei lor, realizată în perioada octombrie 2002-octombrie 2003 pe 11.895 persoane active, dintre care 45% femei. Studiul arată că, pe ansamblul vieţii profesionale, femeile lucrează mai mult în timp parţial.

‘La ambele sexe, timpul parţial de lucru, efectuat involuntar, este asociat cu o frecvenţă crescută a simptomelor depresive, lucru care nu se mai întâmplă în cazul timpului parţial de lucru ales’, spun cercetătorii. Frecvenţa simptomelor depresive a fost de 11,2% printre persoanele luate în considerare pentru acest studiu. Cu cât timpul petrecut în nesiguranţă este mai mare, cu atât tulburările sunt mai frecvente, mai ales în rândul femeilor.

Şi bărbaţii care lucrau în timp integral în momentul anchetei şi care munciseră în timp parţial în cursul vieţii lor profesionale sunt mai des afectaţi de tulburări depresive decât cei care n-au lucrat niciodată în timp parţial. În schimb, femeile care lucrează pe cont propriu sunt, conform studiului, de două ori mai puţin supuse deprimării decât bărbaţii.
Autorii estimează, în concluzie, că ‘actualul context economic, aflat la originea unei nesiguranţe a locului de muncă ce afectează mai ales persoanele cu servicii atipice, necesită supravegherea sănătăţii acestor segmente de salariaţi şi îndeosebi sănătatea lor psihică’, încheie Le Point.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata