Tony Blair a pierdut lupta pentru a-şi ţine ascunse afacerile care l-au îmbogăţit

Fostul premier britanic Tony Blair a purtat o extraordinară bătălie timp de doi ani pentru a ţine secretă o afacere foarte profitabilă cu un gigant al petrolului cu interese puternice în Irak, dezvăluie cotidianul britanic Daily Mail.

Potrivit publicaţiei menţionate, Blair a încercat să ţină departe de privirea publicului afacerile sale cu giantul petrolier sud-corean UI Energy Corporation. De asemenea, Blair – care a câştigat cel puţin 20 de milioane de lire după ce a părăsit funcţia de premier în iunie 2007 – a depus eforturi susţinute pentru ascunde o afacere de 1 milion de lire sterline, care implica consilierea familiei regale a Kuweitului.

Într-o acţiune fără precendent, Blair a convins comisia care verifică slujbele foştilor premieri (Advisory Committee on Business Appointments) să nu dezvăluie detaliile celor două afaceri în care era implicat timp de 20 de luni, argumentând că era vorba de probleme sensibile din punct de vedere comercial. Afacerile lui Blair au ajuns însă la urechea publicului, atunci când comisia menţionată şi-a pierdut într-un final răbdarea în ceea ce îl priveşte pe Blair şi a decis să ignore obiecţiile acestuia şi să facă publice detaliile privind afacerile sale.

Potrivit Daily Mail, aceste dezvăluiri sporesc temerile privind faptul că Blair se foloseşte de statutul său de emisar în Orientul Mijlociu în scopuri personale.
Veniturile lui Blair includ discursuri la diferite ocazii, acttivităţi de consiliere pe lângă bănci şi guverne naţionale, un avans generos pentru viitoarele sale memorii, dar şi o pensie şi alte privilegii de care se bucură în calitate de fost premier.

Cât de mari sunt însă veniturile lui Bliar rămâne însă un mister, deoarece fostul premier a avut grijă să construiască un ansamblu complex de companii misterioase şi de parteneriate care să îl ajute să evite detaliile legate de toţi banii veniţi din activităţile sale comerciale.
Criticii susţin că o mare parte din veniturile sale vin de la patroni din America şi din Orientul Mijlociu – fiind un beneficiu clar al alianţei strânse cu George W. Bush din timpul invaziei Irakului.

Comisia menţionată a precizat cu o zi în urmă că Blair a fost plătit pentru serviciile de consultanţă acordate unui consorţiu de investitori conduşi de compania UI Energy în august 2008. Chiar dacă natura afacerii rămâne necunoscută, UI Energy este unul dintre cei mai mari investitori în Kurdistanul irakian, care a devenit semi-autonom după războiul din Irak.

Suma pe care a primit-o Blair nu a fost dezvăluită, însă se estimează că aceasta ar fi de ordinul a sute de mii de lire.
Această secretomanie este cu atât mai neobişnuită cu cât UI Energy este foarte dornică să îşi facă publici consilierii, printre care fostul premier australian Bob Hawke şi mai mulţi politicieni americani importanţi.

În cazul lui Blair însă, comisia a fost de acord să îşi suspende practica normală şi să ţină afacerile lui secrete pentru trei luni. După trecerea acestora, Blair a cerut o prelungire. Atunci când şi aceasta a expirat anul trecut, comisia a făcut presiuni la adresa lui Bliar, însă acesta nu a făcut nimic.
Mai mult, decizia comisiei de a păstra secrete afacerile lui Blair va alimenta temerile privind eficienţa acesteia, de altfel, în mod repetat criticată pentru eşecul său de a diminua temerile publicului privind folosirea de către foşti funcţionari publici a contactelor de care dispun, în scopuri personale.

După părăsirea funcţiei, miniştrii au monitorizate toate slujbele pe care le primesc într-un interval de doi ani, însă comisia menţionată este plină de foşti politicieni despre care se ştie că nu i-au interzis niciodată vreunui fost oficial să preia o funcţie profitabilă în sectorul privat. De altfel, la începutul acestei luni, guvernul de la Londra a respins pe tăcute apelurile ca în componenţa comisiei să intre mai multe persoane din afara politicii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata