Tot mai mulţi americani care trăiesc în străinătate renunţă la cetăţenia SUA

Frustrarea legată de supraimpozitare şi de dificultăţile în relaţia cu băncile determină un număr tot mai mare de americani care trăiesc în străinătate să renunţe după lungi deliberări, la cetăţenie, scrie în ediţia sa de luni New York Times.

‘Asistăm la o schimbare substanţială de mentalitate în interiorul comunităţii de peste mări, în ultimii doi ani. Înainte, nimeni nu ar fi îndrăznit să spună altor americani de gândul de a renunţa la cetăţenia SUA. Acum problema este discutată deschis’, a explicat directoarea organizaţiei American Citizens Abroad, cu sediul la Geneva.

Registrul Federal, publicaţia guvernamentală ce înregistrează astfel de decizii, arată că, în ultimul trimestru al anului 2009, 502 persoane au renunţat la cetăţenie sau la caracterul de rezidenţă permanentă pe teritoriul american.
Deşi proporţia lor este minoră între cei aproximativ 5,2 milioane de americani locuind în străinătate, numărul lor reprezintă dublul cifrei renunţărilor la cetăţenie înregistrate în tot anul 2008 şi se prefigurează o creştere şi mai pronunţată în viitor.

În 2008, au renunţat 235 de americani la cetăţenie, iar anul trecut 743.
Se spune că nemulţumirile privitoare la problemele legate de taxarea veniturilor şi problemele cu băncile par a fi principalele motivaţii pentru acest act, consideraţiile politice fiind marginale. Apărătorii drepturilor rezidenţilor în străinătate arată că pe măsură ce devine dificil pentru americani să trăiască şi să muncească în exteriorul graniţelor, scade şi abilitatea companiilor americane de a concura în mediul global.

Americanii din străinătate s-au plâns de mult timp de faptul că Statele Unite ale Americii sunt singurul stat industrializat din lume care îşi taxează cetăţenii pentru venitul obţinut în străinătate, chiar dacă ei plătesc impozit pe acesta şi în ţara de rezidenţă. Ei sunt totuşi exceptaţi de la impozitarea primilor 91.400 de dolari câştigaţi în străinătate.

Noile reglementări stricte din domeniul bancar, menite prin pachetul legislativ Patriot Act să stopeze evaziunea fiscală şi fluxurile de bani către grupările teroriste, au făcut neintenţionat dificilă menţinerea conturilor bancare din SUA şi uneori din străinătate de către rezidenţii externi. Unele bănci din SUA au ajuns chiar să închidă conturile unor compatrioţi din cauza greutăţii atestării faptului că proprietarii păstrează în continuare adrese pe teritoriul american.

Comisia Americani în Străinătate condusă de deputata democrată de New York şi congresmanul republican al Carolinei de Sud Joe Wilson a tras repetate semnale de alarmă în acest sens în mesaje transmise Trezoreriei de Stat. Răspunsul scris al ministrului de finanţe Timothy F. Geithner la 24 februarie menţiona că ‘nimic din legislaţia şi reglementările financiare din SUA nu trebuie să împiedice americanii din străinătate să acceseze servicii financiare pe teritoriul american’, însă băncile, arată oficiali ai Trezoreriei, pot ignora acest îndemn cu caracter consultativ.

Pierderea cetăţeniei este relativ simplă. Persoanele trebuie să apară în faţa unui oficial consular sau diplomatic dintr-o ţară străină şi să semneze jurământul de renunţare. Aceasta nu înseamnă că o persoană poate să scape de vechile taxe sau de obligaţiile militare. Reprezentanţii rezidenţilor în străinătate se tem acum, că din pricina nerezolvării acestor inconveniente, numărul renunţărilor la cetăţenia SUA va urma neîndoielnic o pantă ascendentă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata